Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Faruk Vele: Riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija

avaz
Foto: I. Kralj

Službenici državne agencije za istrage i zaštitu SIPA i dalje pretresaju redakciju lista “Dnevni avaz” u Sarajevu čiji vlasnik Fahrudin Radončić je danas uhapšen.

[yuzo_related]

Velikom broju medijskih ekipa obratio se glavni i odgovorni urednik “Dnevnog avaza” Faruk Vele ističući kako su pripadnici SIPA-e naoružani i dalje u prostorijama redakcije “Dnevnog avaza”.

“Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su danas nešto prije 15 sati upad u prostorije redakcije Dnevnog avaza” u Tešanjskoj ulici u Sarajevu, gdje u ovom trenutku obavljaju pretres. Riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji ‘Dnevnog avaza’, pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA naoružani dugim cijevima”, rekao je Vele.

Prema njegovim riječima, za “demonsraciju sile nad novinarima i urednicima nije bilo potrebe, jer su ‘Dnevni avaz’ i njegov izdavač ‘Avaz-roto press’ poznati po visokoprofesionalnom i transparentnom radu, bez ijedne mrlje u 20-godišnjoj istoriji.”

“Takvo opredjeljenje ovog lista, koji se nije mogao potkupiti i uplašiti, očito je problem nekima u ovom društvu koji žele da u njemu vlada nekoliko porodica i da za to ama baš nikome ne odgovaraju. Nismo se uplašili ni prilikom brojnih drugih sličnih prepada, prijetnji, pokušaja zaplašivanja, pa nećemo ni ovaj put”, poručio je Vele.