Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Faruk Zupčević izabran za predsjednika Društva novinara BiH

BiH

novinari (1)

Društvo novinara BiH izabralo je danas Faruka Zupčevića ponovo za predsjednika tog društva na mandat od dvije godine, a za generalnog sekretara imenovan je Fedžad Forto.

Nakon sjednice Skupštine Društva novinara BiH Zupčević je kazao za Fenu da će Društvo i dalje pratiti dešavanja na medijskom prostoru, pratiti medijske slobode i u kakvom su stanju mediji i novinari.

Mišljenja je da novinari rade u teškim uvjetima, mnogi od njih nemaju ugovore o radu a ako ih i imaju ne poštuju se u potpunosti. Prosječna plata novinara u bh. medijima (od kojih je jedan broj privatnih) je od 250 do 500 eura. Nešto malo više plaće su u javnim servisima ali je i tu, kaže, stanje teško.

– Pratimo i napade na novinare, pritiske (kako političke tako i ekonomske) i o tome obavještavamo javnost. Nastojimo sačuvati dignitet novinarske profesije. Kako se kaže da nema slobode medija bez odgovornosti novinara tako i sami moramo poraditi na tome da novinari (koji rade, a članovi su Društva novinara) poštuju Kodeks i ostalo što je neophodno u svemu tome – naglasio je.

Na današnjoj izvještajno-izbornoj sjednici Skupštine Društva novinara BiH u Sarajevu imenovan je i novi saziv Upravnog odbora, Suda časti i ostala radna tijela.

Društvo novinara BiH djeluje 73 godine i okuplja oko 300 do 400 novinara na godišnjem nivou.