Advokat Nedim Ademović

Keskin tretiran kao “prijetnja sigurnosti” iako nisu dostavili dokaz za tako nešto

FatihKeskin

“Naše advokatsko društvo u narednom periodu čeka odluku Ministarstva sigurnosti po izjavljenoj Žalbi na prvo Rješenje, te će, u slučaju negativne odluke po žalbi, pokrenuti upravni spor pred Sudom BiH”, navedeno iz Advokatskog društva “Ademović, Nožica i partneri”

Nakon što je Sud BiH uvažio žalbu turskog državljana Fatiha Keskina te poništio rješenja Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti kojima je naređeno njegovo protjerivanje, javnosti se obratio advokat

Nedim Ademović u ime Advokatskog društva “Ademović, Nožica i partneri”.

“Služba za poslove sa strancima je u odnosu na gospodina Fatiha Keskina prvobitno donijela dva rješenja, prvo, kojim se utvrđuje da isti predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost i javni red, te mu se poništava boravišna dozvola i nalaže napuštanje BiH sa zabranom ulaska u roku od 3 godine (u daljnjem tekstu prvo Rješenje) i drugo, kojim se isti stavlja pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu (u daljnjem tekstu drugo Rješenje).

U odnosu na prvo Rješenje izjavljena je žalba Ministarstvu sigurnosti, o žalbi još uvijek nije odlučeno, tako da Rješenje, do konačnosti, ne proizvodi nikakve pravne posljedice;

U odnosu na drugo Rješenje, prvobitno je izjavljena žalba Ministarstvu sigurnosti, koje je žalbu odbilo, da bi potom, po podnesenoj tužbi (upravni spor) Sud BiH usvojio Tužbu i Presudom od 16. 12. 2019. godine poništio Rješenje kojim se gospodin Keskin stavlja pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Služba za poslove sa strancima je isti dan po donošenju Presude Suda BiH dozvolila gospodinu Keskinu napuštanje Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu. Međutim, kako i dalje sigurnosne agencije gospodina Keskina tretiraju kao sigurnosnu prijetnju (iako u sudskom postupku nisu dostavile bilo kakav dokaz koji bi potkrijepio takvu ocjenu) Služba za poslove sa strancima je 16. 12. 2019. godine donijela novo Rješenje o stavljanju pod nadzor kojim se, umjesto mjere smještanja pod nadzor u imigracioni centar, gospodinu Keskinu izriče blaža mjera obaveznog javljanja odjeljenju Službe za poslove sa strancima u Bihaću, tri puta sedmično, te mu se ograničava kretanje na region između Bihaća i Sarajeva.

Naše advokatsko društvo u narednom periodu čeka odluku Ministarstva sigurnosti po izjavljenoj Žalbi na prvo Rješenje, te će, u slučaju negativne odluke po žalbi, pokrenuti upravni spor pred Sudom BiH. U međuvremenu, izjavit ćemo žalbu protiv Rješenja Službe za poslove sa strancima od 16. 12. 2019. godine, jer smatramo da nakon Presude suda BiH, tj. nedokazanosti okolnosti da gospodin Keskin predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost, ne postoje razlozi da isti bude pod bilo kakvim mjerama nadzora”, kaže se u reakciji advokata Ademovića.

Podsjetimo, direktor Richmond Park škole Fatih Keskin uhapšen je 3. decembra u Bihaću. Nakon 20 godina boravka u BiH oduzeta mu je i boravišna dozvola a kao razlog oduzimanja boravišne dozvole, navedeno je da Keskin “predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH”.