Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH

Fazlić: Zašto Ministarstvo finansija nije postupilo po zahtjevu Predsjedništva?

amir_fazlic_psbih (1)

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH na sjednici 6. aprila donijelo Zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da ponovo razmotri Nacrt zakona o budžetu

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Amir Fazlić danas je na sjednici postavio pitanje ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi zašto nije postupio po zahtjevu Predsjedništva BiH i napravio Nacrt zakona o budžetu za 2020. godinu.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH na sjednici 6. aprila donijelo Zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da ponovo razmotri Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu i dostave Prijedlog budžeta koji treba biti prilagođen uslovima i potrebama nastalim zbog pandemije COVID-19.

– Vaše Ministarstvo je trebalo napraviti nacrt do 31. maja 2020. godine – istakao je Fazlić.

U Zaključku Predsjedništva navodi se da Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu treba prilagoditi situaciji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, tako što će se predvidjeti uštede na strani rashoda, poštujući okvir budžeta institucija BiH koji je dogovoren na sjednici Fiskalnog vijeća 27. decembra 2019. godine. Također je istaknuto da tako osigurana sredstva treba predložiti u posebnu stavku kojom bi se pomoglo u otklanjanju ekonomskih šteta nastalih uslijed pandemije.