Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zasjeda dom naroda pfbih

FBiH bi danas mogla dobiti “korona zakon”, ovo su njegove najznačajnije stavke

dom naroda fbih

Među predviđenim mjerama je plaćanje doprinosa zaposlenima, te obustavljanje obračunavanja i plaćanja zateznih kamata na javne prihode

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) danas bi na vanrednoj sjednici trebalo da se izjasni o rebalansu ovogodišnjeg budžeta FBiH, koji iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 odsto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa.

Delegati treba da glasaju i o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica nastalih usljed globalne pandemije virusa korona, koji predviđa niz mjera za pomoć privredi.

Među predviđenim mjerama je plaćanje doprinosa zaposlenima, te obustavljanje obračunavanja i plaćanja zateznih kamata na javne prihode.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta prošle sedmice odobrio je rebalans budžeta i takozvani korona zakon, a da bi oni stupili na snagu potrebno je da ih potvrdi i Dom naroda.

Delegati bi trebalo da razmotre i prijedlog zakona kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, poput onih u kojima se izriču kazne zatvora za počinioce krivičnih djela.

Na predloženom dnevnom redu je i prihvatanje zaduženja FBiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za Kovid-19 za BiH, kao i prihvatanje zaduženja FBiH u okviru instrumenta MMF-a za brzo finansiranje.

Sjednica će biti održana u zgradi Parlamenta FBiH u 12.00 sati, a javnost i mediji moći će je pratiti putem onlajn kanala Doma naroda.