Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakonske neusaglašenosti

FBiH od koncesija prikupila samo 132.771 KM

vlada fbih
Foto: Vlada FBiH

Komisiji za koncesije FBiH istekao je mandat 2012. godine, a u 2023. djelovala je sa dva od sedam članova propisanih zakonom

Federalno ministarstvo prostornog uređenja i dalje se ne bavi zakonom o koncesijama koji datira još od 2006. godine te i dalje primjenjuje Prostorni plan SRBiH.

Revizorski izvještaj Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine ustanovio je da se aktivnosti na donošenju i implementaciji prostornih i regulacionih planova na teritoriji FBiH ne sprovode blagovremeno jer procedura usvajanja nacrta i prijedloga u Parlamentu FBiH traje dugo, piše Capital.ba.

Za izradu ovih planova do 31. decembra 2023. godine utrošeno je 7,5 miliona KM.

Zbog nedonošenja prostornog plana FBiH u primjeni je Prostorni plan SRBiH 1981–2000. godine u dijelu koji nije u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

“Napominjemo da nedonošenje planova ima višestruke posljedice na razvoj i unapređenje prostornog planiranja, što može uticati na zaštitu okoliša i prirodnih dobara”, navodi se u izvještaju.

Takođe, navedeno može uticati na pravna i fizička lica koja zbog nedostataka planova ne mogu graditi i obnavljati svoje objekte, kao i na zaštitu okoliša i prirodnih dobara FBiH.

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, kao nosilac aktivnosti na izradi nacrta zakona o koncesijama, nije dostavilo prijedlog Vladi FBiH, iako postojeći zakon nije u skladu sa svim zahtjevima četvrtog energetskog paketa, direktivama zaštite okoliša, novim Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i drugim važnim aktima.

“Ovim zakonom treba zaštititi prirodu i prirodna bogatstva, koja su postojećim Zakonom o koncesijama FBiH ugrožena jer nisu ni predviđene kaznene odredbe za korisnike prirodnih resursa koji nisu potpisali ugovore o koncesiji”, dodali su.

Članovima Komisije za koncesije mandat istekao prije 12 godina

Važeći Zakon o koncesijama FBiH iz 2006. godine nije usklađen sa ostalim zakonskim propisima koji regulišu upotrebu prirodnih resursa, niti su predviđene kaznene odredbe za korisnike prirodnih resursa koji nisu potpisali ugovor o koncesiji, zbog čega prirodni resursi FBiH nisu zaštićeni.

Komisiji za koncesije FBiH istekao je mandat 2012. godine, a u 2023. djelovala je sa dva od sedam članova propisanih zakonom. U 2023. Ministarstvo i Vlada FBiH nisu preduzimali aktivnosti na imenovanju komisije.

“Imajući u vidu navedene zakonske neusaglašenosti po pitanju koncesija u FBiH, prikupljeni prihodi po ovom osnovu u 2023. godini iznose 132.771 KM”, istakli su revizori.

Na osnovu saglasnosti Federalnog ministarstva finansija iz prethodnog perioda Ministarstvo za razvojno-investicijski projekat ima otvoren namjenski račun izvan Jedinstvenog računa Trezora, što nije u skladu sa Zakonom o trezoru u FBiH.

Za ovaj račun nije uspostavljena knjigovodstvena evidencija i ne sačinjavaju se finansijski izvještaji, na šta je i do sada ukazivano u izvještajima o finansijskoj reviziji.