Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nermin nikšić

FBiH uskoro dobija svoj USKOK?

FOTO: Fena/ Arhiva

Nikšić pred Sattlerom i Murphyjem predstavio novi plan:

Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, obratio se prisutnim nakon sastanka sa ambasadorima SAD-a i EU, Michaelom Murphyjem i Johannom Sattlerom.

Nikšić je još jednom izjavio kako su Sattler i Murphy, zajedno sa onima koje predstavljaju, dokazani prijatelji Bosne i Hercegovine.

– Naravno, ja mislim da je najinteresantnije da čujemo domaćine koji su organizirali ovaj sastanak i koji su zaista cijelo ovo vrijeme pokazivali i pokazuju da su jako opredijeljeni, da stoje iza ove Vlade Federacije, na način da su spremni da radimo zajedno na svim onim projektima koje smo utvrdili kao prioritete Vlade Federacije i koji i jesu prioriteti i koji će nas povesti na euroatlanskom putu integracija BiH, a koji su u interesu svih građana BiH. Zašto ovo kažem da je interestnije da oni ocjene naše stavove i naše postupke kao Vlade Federacije, zato što jednostavno oni su svojim dosadašnjim informacijama i dosadašnjim pristupom pokazali da su prijatelji BiH, da su prijatelji građana BiH, da su potpuno u punom kapacitetu na raspolaganju za rad u interesima građana, rekao je Nikšić.

Ističe da je sa Sattlerom i Murphyjem razgovarao o euroatlantskom putu naše zemlje. On je, dvojicu predstavnika međunarodne zajednice, upoznao sa željom za formiranje federalnog USKOK-a.

– Mi smo također sa svoje strane kao Vlada prezentirali svoje prioritete o kojima i javnost jako puno zna i jako puno sluša. Drago mi je da smo se našli na većini tih prioriteta, prije svega na činjenici da je ključno opredjeljenje ove Vlade i ono što od nas očekuju predsjednici međunarodne zajednice vladavina prava i zakona u BiH bezkompromisna borba protiv kriminala i korupcije i informisani su od nas da vrlo brzo trebalo je već da se održi sastanak, ali zbog onih nepogoda i obaveza Vlade je prolongiran sastanak ministra pravde i mene kao premijera sa predsjedništvom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi iznašli načina i mogućnost da ne čekamo izgradnju palate pravde sa početkom primjene zakona suzbijanja korupcije i kriminala, odnosno iznalaženje adekvatnog prostora za formiranje odjela federalnog tužilaštva, kolokvijalno nazvano federalnog USKOK-a i odjela u onom sudu koji bi procesuirao ono što taj poseban odjel tužilaštva u svojim istragama utvrdi kao djela korupcije i organiziranog kriminala, naravno, priča o fiskalnoj reformi, o energetskoj tranziciji, energetskim zakonima i onome što nam predstoji, kazao je on, prenosi Avaz.

Na sastanku se, također, govorilo i o budućim izazovima za Vladu Federacije BiH.

– Mi smo ih upoznali pred izazovima koji se nalaze pred federalnom vladom. Federalna vlada je do sada, sve ono što je uradila – uradila i provela zaista jednoglasno kao tim u dogovaranju i kolegija i resornim ministrima. Pred nama su izazovi kako ćemo tu atmosferu iz Vlade prenijeti i u Parlament, u oba doma, sutra u Predstavnički dom, u ponedjeljak u Dom naroda, ali smo također iskazali vrlo čvrsto svoje opredjeljenje da ne odustajemo od onoga što smo preuzeli kao svoje ključne prioritete, istakao je Nikšić.