Februar donosi zatopljenje, ali i novi udar sibirske hladnoće!?

BiH

hladno-zima-termometar-snijeg-nula

Februar će donijeti promjenu vremenske slike u Bosni i Hercegovini.

Frontalni poremećaj uslovit će povećanje jutarnjih i dnevnih temperatura zraka, ali i nestabilno vrijeme praćeno kišom u nižim predjelima i snijegom na planinama.

Snijeg je u jutarnjim satima moguć i u centralnim područjima. Jače padavine očekuju se na u Hercegovini. Padavine će oslabiti tokom sedmice, a za vikend su moguće jedino na jugu zemlje.

Temperature zraka kretat će se između -2 i 5 oC u Bosni, a u Hercegovini 8 oC. Najviše dnevne temperature kretat će se između 5 i 10 oC na području Bosne, a u Hercegovini i do oC stepeni.

Od 6. februara pa do kraja prognoziranog perioda, prema prognostičkim kartama očekujemo nestabilno vrijeme za izraženijim padavinama 6., 7. i 8. februara. Padavine će na jugu zemlje biti u obliku kiše, a snijeg osim na planinama očekujemo u centralnim i zapadnim područjima. Padavine su moguće i za dane vikenda 11. i 12. februara.

VEZANI TEKST Pogledajte spisak imena osoba kojima su napravljene zdravstvene knjižice u Sarajevu

Maksimalne temperature zraka u ovom periodu kretat će se od -2 do 10 oC.

Hladnoća i dalje u Evropi

Međutim, prema tvrdnjama evropskih meteorologa, već krajem prve dekade februara moguć je dolazak novog vala izrazite hladnoće.

Naime, prema gotovo svim relevantnim prognostičkim modelima, u prvoj dekadi februara slijedi nam zimski razvoj sinoptičke situacije. Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja.

Riječ je o ‘savršenoj’ zimskoj situaciji kakvu smo primjerice imali u februaru 2012. godine, ali i u najjačim zimama u proteklom stoljeću npr. 1956. godine, ponovno u februaru.

Ovakav razvoj sinoptičke situacije ima i dublje temelje, naime posebno su zanimljivi događaji u stratosferi, odnosno zatopljenje u tim slojevima atmosfere, tzv. stratwarming koji će pogodovati razvoju anticiklone nad sjevernim dijelom Euroazije.

VEZANI TEKST Bosanski “Hanibal Lektor” uskoro na slobodi!

U kombinaciji s ostalim čimbenicima moguće je dugotrajnije ‘blokiranje’ zapadne struje uz uspostavu neuobičajeno snažne sjeveroistočne ‘polarne’ struje.

Ukoliko se ostvare predviđanja večerašnjih prognostičkih modela, naročito ECMWF-a, glavninu zime u ovom dijelu Evrope tek trebamo očekivati. U odnosu na dosadašnje ekstreme koje smo zabilježili u janauru , februar bi donio još izraženije zahlađenje, a ne bi izostao ni snijeg na dijelu Jadrana.

Ipak, pošto govorimo o periodu iza 7 dana, najave trebamo uzeti s dozom opreza, no isto tako svakako treba napomenuti kako nije riječ o jednom izlazu jednog prognostičkog modela, već je signal mogućnosti dolaska zime poprilično jak na gotovo svim izračunima, piše Istramet.