Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalna uprava civilne zaštite posjetila ugrožena područja u Varešu

Stupni-do-civilna-zastita

Komisija Općine Vareš u narednim danima treba da izvrši procjenu šteta na infrastrukturi i individualnim objektima i da taj izvještaj dostavi Zeničkodobojskom kantonu na daljnji postupak – izjavio je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak nakon sastanka s načelnikom Avdijom Kovačevićem.

Naglasio je da je procjena štete važna kako bi se okončale aktivnosti oko saniranja posljedica od elementarne nepogode koja je prije 15 dana zahvatila općinu Vareš.

– Nakon što se o izvještaju očituje Vlada Zeničkodobojskog kantona, to će isto učiniti i Federalni štab za procjenu šteta i Vlada Federacije BiH – istakao je Solak.

Tokom posjete Varešu, uposlenici Federalnog zavoda za geologiju informirali su nadležne u Općini Vareš o stanju i načinu saniranja klizišta.

– Pored toga, potrebno je izvršiti sanaciju glavnog regionalnog puta prema općini i Stupnom Dolu. Oko 900.000 KM će koštati sanacija ove dvije saobraćajnice koje su najviše oštećene, prema informacijama iz Općine – kazao je Solak, dodajući da su u svim selima napravljeni alternativni pravci.

Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite osim Općine Vareš, danas su obišli i ugrožena područja kako bi utvrdili stanje na terenu radi daljnjih aktivnosti na sanaciji šteta.