demantuju napise

Federalna uprava za inspekcijske poslove reagovala na članak Žurnala

fuzip-

Uprkos našem demantiju, gospođa Mrkić – Radević, perpetuirano, jednu te istu neistinitu, konstruisanu i demantovanu informaciju svjesno umnožava s ciljem diskreditacije i nanošenja štete ugledu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, navode iz FUZIP-a

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) reagovala je na članak novinarke Branke Mrkić-Radević pod naslovom „NEMA ISTRAGE U VLASTITIM REDOVIMA: Antikorupcioni tim Vlade Federacije BiH vode osobe osumnjičene za korupciju i zloupotrebu položaja“ (https://zurnal.info/clanak/antikorupcioni-tim-vlade-federacije-bih-vode-osobe-osumnjicene-za-korupciju-i-zloupotrebu-polozaja/24854) u kojem, između ostalog stoji: „Član Tima je i Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove. Žurnal je prošle godine pisao da je Anis Ajdinović vlasnik vile u Blagaju u kojoj su gosti tokom ljetne sezone boravili neprijavljeni. Vila nije bila registrovana kao objekat za izdavanje pa nije plaćan ni porez.“

U nastavku prenosimo demantij FUZIP-a u cijelosti, bez intervencija:

“Potonje, prvobitno objavljeno također na portalu Žurnal dana 17.9.2021. godine, u članku “NOĆ OD 500 KM: Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove nelegalno iznajmljuje vilu u Blagaju” (https://zurnal.info/novost/24320/direktor-federalne-uprave-za-inspekcijske-poslove-nelegalno-iznajmljuje-vilu-u-blagaju) iste autorke smo demantovali 29.9.2021. godine, a u demantiju smo obrazložili da je direktor Ajdinović vlasnik pomenute kuće, koju je dao pod zakup za koji su uredno plaćeni svi pripadajući porezi, što se može i provjeriti kod nadležnih organa (https://zurnal.info/upload/images/2021/Reagovanje%20%C5%BDurnal,%2029sept-21%20(1)%20(1).PDF ). Uz ovo reagovanje dostavljamo, na uvid javnosti, predmetni ugovor i potvrdu o plaćenom porezu.

Uprkos našem demantiju, gospođa Mrkić – Radević, perpetuirano, jednu te istu neistinitu, konstruisanu i demantovanu informaciju svjesno umnožava s ciljem diskreditacije i nanošenja štete ugledu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića.

Na taj način, novinarka i urednik objavljivanjem netačnih informacija i krivonavodećih konstrukcija i insinuacija, ne samo da krše članove 2, 3, 7 i 8 Kodeksa za štampane i online medije BiH, nego i dužnost novinara i urednika da poštuju potrebe građana za tačnim, korisnim i pravodobnim informacijama u interesu javnosti.

Naime, neosporno smo utvrdili da su Federalna uprava za inspekcijske poslove i direktor Anis Ajdinović postali predmetom interesovanja, te netačnog, neprofesionalnog, neetičnog i maliziocnog izvještavanja novinarke Mrkić-Radević i Žurnala još od septembra prošle godine, kada su novinarka i medij postali instrument u privatnoj borbi osobe uposlene u FUZIP koja je u junu 2021. privedena zbog sumnje o počinjenju krivičnog djela korupcije u okvirima vršenja službene dužnosti (za što je optužnica potvrđena početkom ove godine), a što smo obrazložili u našem demantiju od 28.12.2021. godine (https://www.zurnal.info/clanak/konkursnu-proceduru-provodi-agencija-za-drzavnu-sluzbu/24614).

Sa žaljenjem konstatujemo da Žurnal, upornim zanemarivanjem principa novinarskog profesionalizma, etike i deontologije i flagrantnim kršenjem postulata novinarstva iz Kodeksa za štampane i online medije BiH, zloupotrebom medijske slobode i slobode govora podriva povjerenje građana, kako u institucije državne vlasti, tako i u medije, i na taj način obezvrjeđuje i obesmišljava svaki napor ka činjenju pozitivnih iskoraka u njihovom funkcionisanju i profesionalizaciji.

Ovakav vid instrumentalizacije novinara i medija u privatne svrhe i partikularne interese ne samo da je opasan po kredibilitet i integritet Federalne uprave za inspekcijske poslove kao kontrolnog i represivnog organa nadležnog za praćenje provođenja preko 800 zakonskih i podzakonskih propisa, nego je poguban i za novinarsku profesiju, integritet i napore medija, a naročito kvalitetnih istraživačkih novinara koji se zalažu za istinito, objektivno, etično i nepristrasno informisanje javnosti o temama od javnog značaja.

Na kraju, Žurnal, kao projekat udruženja “Centar za razvoj medija i analize” čiji se rad, između ostalog, finansira i iz projekata respektabilnih međunarodnih donatora za razvoj medijskih sloboda i slobode govora, ima i posebnu odgovornost prema uspostavljanju i održavanju visokih standarda novinarske profesije, etike i deontologije, jer sloboda bez odgovornosti vodi zloupotrebi, manipulaciji i haosu”, stoji u reakciji FUZIP-a.