BiH

održan sastanak

Federalna Vlada mijenja plan, direktno će naručiti vakcinu iz Rusije i iz Kine

22/01/2021

"Federacija BiH se opredijelila za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam i EU mehanizam, međutim, činjenica je da kroz ova dva mehanizma još nije počela isporuka naručenih vakcina"

Federalno ministarstvo zdravstva (FMZ) podsjeća da je na 251. sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 14. januara, prihvaćen Plan vakcinacije protiv Covid-19 u Federaciji BiH kao i Zaključci V. broj 83/21.

– Tačno je da je Planom predviđeno da su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva opredijeljeni da vakcina protiv Covid-19, koja će se primjenjivati u Federaciji BiH, mora biti registrirana od Evropske agencije (EMA) – saopćeno je iz FMZ-a.

U saopćenju se navodi da su Zaključkom V. broj 83/21 pod tačkom 5. zaduženi Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, da kod promijenjene epidemiološke situacije s Covid-19 u FBiH, odnosno novih naučnih saznanja u vezi s vakcinom protiv Covid-19, kao i promjene drugih uslova od kojih zavisi provođenje vakcinacije protiv Covid-19, revidiraju Plan vakcinacije.

– Federacija BiH se opredijelila za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam i EU mehanizam, međutim, činjenica je da kroz ova dva mehanizma još nije počela isporuka naručenih vakcina – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, iz tih razloga je 21. januara održan sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kojem su prisustvovali premijeri entiteta, ministri zdravstva entiteta, ministrica civilnih poslova BiH, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Glavna tema sastanka bila je nabavka vakcina protiv Covid-19.

Naime, zbog kašnjenja isporuke prvih vakcina kroz sistem COVAX-a, Bosna i Hercegovina se odlučila na pokretanje direktne nabavke vakcina od Pfizera, kao i proizvođača vakcina iz Rusije i NR Kine.

Kako bi što prije Federacija BiH dobila potrebne vakcine, Federalno ministrastvo zdravstva se danas hitno obratilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tražeći da to ministarstvo, putem ambasada Ruske Federacije i NR Kine, od proizvođača vakcina zatraži sažetak karakteristika navedenih vakcina protiv Covid-19, registraciju vakcine u zemlji proizvođača, kao i sve ostale korisne informacije.

Razlog za ovo je što Federalno ministrastvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH do sada nisu imali detaljne informacije o uvjetima skladištenja, čuvanja, distribucije i primjene ovih vakcina, a saglasno uvjetima proizvođača.

Također, zbog promijenjenih okolnosti, a saglasno tački 5. Zaključaka Vlade FBiH V. broj 83/21, pripremljene su i izmjene i dopune Plana vakcinacije protiv Covid-19 u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministrastva zdravstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.