Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalna vlada smanjuje plate za deset posto

BiH

vlada fbih

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici zadužila Federalno ministarstvo pravde da započne pregovore sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH u cilju smanjenja plaća zaposlenika u organima uprave Federacije BiH u iznosu od deset posto, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i uprave javnih preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Vlada je zadužila da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plata zaposlenicima u iznosu od deset posto.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i uprave Javnog preduzeća BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo i Javno preduzeće Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, Federalna vlada je zadužila da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plata zaposlenicima u iznosu od deset posto.

Sredstva ostvarena uštedama u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatskim poštama d.o.o. Mostar, Diončko društvo BH Telecom Sarajevo i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, bit će uložena u poboljšanje poslovanja tih preduzeća.

Sredstva ostvarena uštedama JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo bit će uložena u proces restruktuiranja i uplatu doprinosa rudnicima.

Na ovu odluku Vlade reagovali su i iz Samostalnog sindikata državnih službenika organa uprave i sudske vlasti.

– Nikakvo smanjenje plaća zaposlenika u organima uprave Federacije BiH ne dolazi u obzir – izjavio je za Fenu predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika organa uprave i sudske vlasti Salih Kruščica, komentirajući jučerašnji potez Vlade FBiH da se započnu pregovori kako bi se plaće u organima uprave smanjile za deset posto.

– Na svim drugim stavkama, koje nemaju karakter plaća, mogu se napraviti uštede koje će dati ono što je Vladi FBiH potrebno, ali smanjenje plaća ne dolazi u obzir – kazao je Krušćica, podsjetivši kako je na snazi i kolektivni ugovor kojim je dogovoreno kako do kraja njegova važenja nema nikakvih daljnjih smanjenja primanja kod zaposlenika u organima uprave Federacije BiH.

Kruščica je podsjetio kako već osam godina nisu rasle plaće državnih službenika i namještenika, a čak su naknade za topli obrok i regres smanjenje za 50 posto.

– Kada počnu najavljeni pregovori mi ćemo im iznijeti naše stavove, ali ne podržavamo smanjenje plaća – ponovio je Krušćica.