Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalni i MUP RS-a podigli stepen pripravnosti

Strah u Sokolju

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je danas, povodom sinoćnjeg ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića, da su sve policijske agencije, SIPA, Federalna uprava policije, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, MUP Kantona Sarajevo, stavljene na raspolaganje i trenutno su na terenu.

– Tužilaštvo BiH zvanično je preuzelo istragu. Nadam se da će se brzo na osnovu činjenica kvalificirati ovo krivično djelo jer niko drugi osim njih ne može kvalifikovati ovo krivično djelo – istakao je Čampara u izjavi za Fenu.

[yuzo_related]

Pozvao je građane da ostanu smireni i strpljivi, te poručio da policijske agencije na državnom i federalnom nivou mogu garantirati sigurnost građana.

– Stepen sigurnosti je podignut – naglasio je Čampara.

Muškarac naoružan automatskim oružjem ušao je sinoć oko 19.30 sati u sportsku kladionicu u sarajevskom naselju Rajlovac i ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, Armina Salkića i Nedeljka Radića te ranio još jednu osobu.

Osumnjičeni za ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, Enes Omeragić, izvršio je nakon toga samoubistvo.

Vlada Republike Srpske najoštrije osuđuje, kako je saopćeno, teroristički akt, koji se sinoć dogodio u Sarajevu, a u kojem su smrtno stradale dva pripadnika Oružanih snaga BiH, dok je nekoliko osoba povrijeđeno.

U entitetskoj vladi smatraju „da je to strašan teroristički napad i necivilizacijski čin ubijanja nevinih ljudi“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podiglo je stepen pripravnosti na još veći nivo i u koordinaciji je sa sigurnosnim institucijama na nivou BiH.