Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uoči bajrama

Federalni inspektori i čelnici Rijaseta IZ BiH o klanju kurbana

fuzio rijaset (1)

Dogovoreno je da se u periodu do Kurban bajrama intenzivira komunikacija između FUZIP i IZ BiH, a nakon bajramskih praznika održi sastanak na kojem će se analizirati stanje i usvojiti strategija za naredni period

Predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) održali su danas sastanak povodom organizacije klanja kurbana i poštivanja zakonskih obaveza i preporuka Islamske zajednice u BiH u vezi s postupanjem s kurbanskim mesom i zbrinjavanjem nusproizvoda nakon klanja kurbana.

Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice Zejnil Rebihić i šef odjela za ekonomske poslove Bilal Memišević, te direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić.

Na sastanku su istaknuti problemi s kojima se Islamska zajednica suočava, posebno u pogledu zbrinjavanja kurbanskih kožica, te su dogovoreni modaliteti i načini za unapređenje postupanja svih aktera u pogledu zakonitog postupanja uz poštivanje higijenskih i veterinarskih standarda, saopćeno je iz FUZIP-a.

Obostrano je konstatovano da Islamska zajednica BiH permanentno, iz godine u godinu, svim raspoloživim kapacitetima uspješno radi na standardizaciji procesa postupanja svih aktera u lancu (od uzgoja životinje do podjele kurbana i zbrinjavanja nusproizvoda klanja), kako u organizaciji Islamske zajednice BiH, tako i svih drugih fizičkih i pravnih osoba i organizacija koje učestvuju u uzgoju, klanju i distribuciji kurbanskog mesa.

Iz FUZIP-a su uputili i preporuke Federalnog veterinarskog inspektorata povodom nastupajućih bajramskih praznika.

U nastojanju da se u najvećoj mogućoj mjeri umanji rizik po zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš uoči predstojećeg Kurban bajrama, a u cilju zaštite prevashodno domaćih poizvođača, sve zainteresovane strane upoznali su s preporukama za kupovinu i klanje životinja, u kojima se navodi i kako kupovinu životinja treba nastojati obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača, a prilikom kupovine, obavezno tražiti dokumentaciju koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i, po mogućnosti, istu uslikati.

Rečeno je i kako je potrebno kanje životinja nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima te klanje u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada isto nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati obezbijediti veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, to uslikati i poslati veterinaru na mišljenje.

Rečeno je kako kožice obavezno treba nasoliti i čuvati na hladnom, a ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 metara ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom.

Naveli su i kako u toku i nakon klanja treba obezbijediti čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (npr. ZOONO preparati na bazi nano čestica, koji posjeduju halal certifikat), a posebno dezinsekciono sredstvo (otpina živog ili gašenog kreča, drvenog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla.

Dogovoreno je da se u periodu do Kurban bajrama intenzivira komunikacija između FUZIP i IZ BiH, a nakon bajramskih praznika održi sastanak na kojem će se analizirati stanje i usvojiti strategija za naredni period.