Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nadziru sigurnost plovidbe

Federalni inspektori u Neumskom zaljevu, kazne do 50.000 KM

Prvi kurzer prošao ispod Pelješkog mosta
23.06.2022., Neum - Kruzer Bolette u neumskom akvatoriju nakon prolaska ispod Peljeskog mosta. Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Nadzore na moru će provoditi tri inspektora za sigurnost plovidbe u patrolnom čamcu tipa Maestral 590

Federalni inspektori za sigurnost plovidbe će od 5. do 22. kolovoza 2022. godine u Neumskom zaljevu vršiti kontrolu odvijanja i sigurnosti plovidbe brodovima, čamcima, plutajućim objektima i drugim plovilima.

Na taj način Federalna uprava za inspekcijske poslove direktno doprinosi uspješnoj realizaciji turističke sezone i putem Federalnog saobraćajnog inspektorata koji provodi aktivnosti vezane za sigurnost plovila i zaštitu ljudi, tereta i imovine na moru.

“Zbog povećanog rizika po sigurnost plovidbe u Neumskom zaljevu usljed neodgovornog ponašanja vlasnika i vozača plovila, težište kontrole će prije svega biti na kontroli posjedovanja uvjerenja za upravljanje čamcima i vodenim skuterima, te kontroli utvrđivanja osposobljenosti za plovidbu čamcima, brodicama i drugim plovilima. Sva plovila u prometu moraju ispunjavati sve zakonom propisane uvjete za plovidbu – biti osposobljena za plovidbu, registrirana kod nadležne kapetanije i periodično pregledana u skladu sa zakonom, a osobe koje upravljaju čamcima, brodicama a osobito vodenim skuterima, moraju imati uvjerenja o položenom ispitu za upravljane plovilima”, izjavio je Tomislav Mikulić, glavni prometni inspektor po ovlaštenju.

Nadzore na moru će provoditi tri inspektora za sigurnost plovidbe u patrolnom čamcu tipa Maestral 590.

U priopćenju za javnost Federalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo podsjeća kako je u ljetnoj sezoni u 2021. godini u Neumu i na Jablaničkom jezeru izvršeno 87 inspekcijskih nadzora, u kojima su utvrđeni prekršaji za koje je izdano 45 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 23.400 maraka, te jedno (1) rješenje o nalaganju upravne mjere.

Kazne za prekršaje u oblasti sigurnosti plovidbe propisane su Zakonom o unutarnjoj i pomorskoj plovidbi i kreću se od 100 do 50.000 maraka, ovisno od vrste prekršaja. Kazne za upravljanje čamcem, plutajućim objektom, skelom i splavom bez uvjerenja za upravljanje, te za korištenje plovila bez važećih isprava -plovidbene dozvole, kreću se od 500 za pravno do 100 maraka za odgovornu osobu ili drugog pojedinca, navodi se u priopćenju.