Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalni Uskok i dalje bez adrese i bez novca

pravosudje policija

Uprkos činjenici da su zakonska rješenja koja se tiču suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala već jedno vrijeme na snazi, još se uvijek nije uradilo mnogo na ustroju posebnih odjela Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda Federacije, a koji se kolokvijalno nazivaju “federalnim Uskokom”.

Naime, na jednoj od posljednjih sjednica Vlade FBiH tek je započela potraga za neophodnim finansijskim sredstvima, a budući je nedostatak novca kočnica u mnogim procesima u ovom entitetu, tako je i u ovom slučaju.

[pull_quote_right]Osim pitanja finansiranja potrebno je riješiti i smještaj novih odjela[/pull_quote_right]

Iz Ministarstva pravosuđa koje je i nositelj, odnosno koordinator aktivnosti na ovom polju, ipak naglašavaju kako u suaradnji s drugim nadležnim institucijama poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti za dosljednu primjenu ovog Zakona.

Informaciju o tomu dokle se došlo u osiguranju infrastrukturnih, finansijskih kao i kadrovskih kapaciteta kako bi posebni odjeli bili u mogućnosti odgovoriti zadaći su i dostavili na Vladu Federacije, koja je nakon toga ponovno zadužila spomenuto Ministarstvo da u saradnji s Vrhovnim sudom Federacije BiH, Federalnim tužiteljstvom i Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem BiH izračuna koliko je potrebno novca iz budžeta na godišnjem nivou kako bi odjeli konačno započeli s radom.

[pull_quote_center]Odgovor na pitanje hoće li biti dovoljno novca trebali bi dobiti početkom septembra[/pull_quote_center]

Međutim, uprkos ovakvim pomacima, situacija u kojoj se nalazi federalni budžet koji je u konstantnim manjkovima i dubiozama koje se moraju sanirati i kroz komercijalno zaduživanje, pokazuje kako će i sami odjeli imati poteškoća vezanih uz svoj rad.

Odgovor na pitanje hoće li biti dovoljno novca trebali bi dobiti početkom septembra kada ističe rok koji je Vlada zadala za realizaciju spomenutih zaključaka, no, ne treba zaboraviti kako su se političke elite u Federaciji i suviše zabavile same sobom, odnosno sklapanjem klimavih koalicija, dok na drugoj strani opozicija konstantno puše za vrat, tako da će i politička kriza kojoj smo svjedoci zasigurno imati negativan učinak na oživljavanju “federalnog Uskoka”.

Osim pitanja finansiranja potrebno je riješiti i smještaj novih odjela pa je tako Vlada zadužila Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH da u saradnji s Federalnim tužiteljstvom i Vrhovnim sudom FBiH u objektu koji koriste ove institucije, osigura infrastrukturne uvjete za smještaj posebnih odjela, a “koji će u funkcionalnom smislu ispunjavati sve potrebne uvjete”.

Optimizam postoji

Paralelno s ovim poslom, institucije koje su uključene u borbu protiv korupcije trebaju ponovno analizirati postojeći Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH s ciljem da se po potrebi naprave i određene izmjene i dopune u kontekstu početka primjene.

Ipak, u Vladi FBiH su optimisti te očekuju kako će vrlo skoro nakon godišnjih odmora doći do ubrzanja aktivnosti u pogledu učinkovitog rada novih odjela, a što je i preduslov za bilo kakvu ozbiljniju borbu protiv pošasti zvane korupcija.