Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saznajemo

Otkrivamo ko se sve prijavio za poziciju šefa “federalnog USKOK-a”

fup hapsenje
FOTO: Pixsell

Fokus je došao u posjed imena kandidata. Neki su u međuvremenu i odustali

Okončan je konkurs Visokog sudskog i tužilačkog vijeće Bosne i Hercegovine za poziciju posebnog zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva odnosno za odjel Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala, saznaje Fokus.

Sedam kandidata

Kako nam je nezvanično potvđeno, poziciju posebnog zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva FBiH odnosno šefa tzv. federalnog USKOK-a (pojam koji je već duže u upotrebi u javnosti) prijavili su se Džermin Pašić, Aida Topalović, Pavo Radoš, Ćazim Serhatlić, Mona Meršnik, Arnela Garčević, te Ivana Petković. 

Iz više izvora nam je potvrđeno da je u međuvremenu državni tužilac Džermin Pašić ipak odustao od svoje kandidature.

Aida Topalović je tužiteljica Tužilaštva KS i između ostalog je angažovana u predmetu protiv optuženih Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića kojie se terete za ubistvo pripadnika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Mujinovića.

Pavo Radoš je tužilac Tužilaštva Brčko Distrikta, dok je Ćazim Serhatlić tužilac Tužilaštva TK, jednako kao i Arnela Garčević. Mona Meršnik je također tužiteljica Tužilaštva KS. Ivana Petković je državna tužiteljica.

Devet pozicija

Inače, otvoreno je devet pozicija tužioca u Federalnom tužilaštvu FBiH, a traži se iskustvo u radu na predmetima organizovanog kriminala i korupcije odnosno složenim krivičnim predmetima.

Podsjećamo, premijer FBiH Nermin Nikšić je najavio u julu ove godine da je obavio razgovore a predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kako bi se konačno započelo formiranje posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH koji će se baviti navedenim.

On je ove nove odjele nazvao “federalnim USKOK-om”, koji se treba baviti protiv kriminala i organizovanog kriminala.