Vlada FBiH

Federalni zastupnici informisani o ugovorima za nabavku milion i po doza vakcina

parlament fbih (1)

Prema informacijama dobijenim od predstavništva Pfizera u BiH, u toku su aktivnosti na dostavljanju ugovora za direktnu nabavku 500.000 doza za Federaciju BiH, preko državnog nivoa

Vlada Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH preferiraju zaključivanje ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, koje kontrolišu matične države. U ovom trenutku to su ugovori za nabavku Sinopharma, Pfizera i Sputnika u količinama po 500.000 doza, saopćeno je iz Vlade FBiH.

O ovome je danas informiran Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Istaknuto je da prijedlozi ugovora zbog klauzule tajnosti nisu mogli biti prezentirani poslanicima, jer bi se prekršile odredbe sporazuma te uzrokovale neželjene pravne posljedice.

Federacija Bosne i Hercegovine je direktno pregovarala sa Kinom za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine protiv virusa “SARS-CoV-2” (Vero Cell) i taj ugovor je u fazi potpisa o čemu su danas upoznati federalni poslanici.

Prema informacijama dobijenim od predstavništva Pfizera u BiH, u toku su aktivnosti na dostavljanju ugovora za direktnu nabavku 500.000 doza za Federaciju BiH, preko državnog nivoa.

Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo zajednički vode aktivnosti na nabavci vakcine Sputnik, u količini od 500.000 doza i to je u završnoj fazi.

Pored ova tri ugovora, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH dostavljena su još četiri prijedloga ugovora putem posrednika (veletrgovaca) i to za nabavku vakcina protiv koronavirusa proizvođača Pfizer u količini od 500.000 doza, zatim proizvođača Sinovac od 250.000 doza, prozvođača Sinopharm 250.000 doza, a četvrti ugovor je za AstraZenecu uz napomenu da je za njenu nabavku bila uključena Ambasada Bosne i Hercegovine u Londonu.

Kriteriji za odabir su brzina isporuke, cijena i uslovi plaćanja, a ponuđeni rokovi kreću se od 15 do 30 dana, navodi se u saopćenju.