Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalno ministarstvo o dodjeljivanju nagrada za najbolje učenike u FBiH

elvira-dilberovic

Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja oglasilo se priopćenjem za javnost u povodu, kako navode, medijskih napada određenih grupa i pojedinaca radi dodjele nagrada za najbolje učenike u Federaciji BiH, a kojima se nastoji diskreditirati zakonit rad i odgovornost tog Ministarstva na čelu s ministricom Elvirom Dilberović.

U priopćenju se navodi kako je u 2015. godini, kao i prethodnih godina, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prilikom organizacije manifestacije “Znanjem u budućnost” dodjeljivalo nagrade učenicima za ostvarene rezultate na federalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, na osnovu kriterija propisanih u Odluci o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2015. godinu Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

“Navedeni kriteriji manifestacije “Znanjem u budućnost” glase: Dodjela priznanja učenicima i školama za ostvarene rezultate na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima; Nagrade učenicima za ostvarene rezultate na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima.

Prema tome, nagrađivani su učenici za ostvarene rezultate na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima samo iz određenog predmeta (fizika, matematika i sl.), a nisu dodjeljivane nagrade za opći uspjeh u školovanju, što znači da najbolji fizičar ne mora biti nužno i najbolji učenik, jer se tokom školovanja pored fizike izučava još blizu 15 ostalih predmeta, koji ne moraju biti manje važni”, navodi se u priopćenju.

Dakle, kako navode u Ministarstvu, vidljivo je da su u prethodnom periodu dodjeljivali nagrade najboljim matematičarima, fizičarima i sl., a ne najboljim učenicima za postignute rezultate iz svih predmeta.

“Stoga se smatra vrlo nekorektnim i neprimjerenim medijski nastup učenika koji je izvršio ‘napad’ na ovo ministarstvo, iako je kao najbolji matematičar od ovog ministarstva dobio nagradu: u 2013. godini u iznosu od 1.300 KM, u 2014. godini u iznosu od 1.300 KM, zatim i u 2015. godini u iznosu od 2.000 KM. Dakle, navedeni učenik je u posljednje tri godine nagrađivan u ukupnom iznosu od 4.600,00 KM, jer je to kao matematičar zaslužio i ponovo mu čestitamo, ali u ovoj državi ima još znatan broj učenika koji zaslužuju nagrade kao izvrsni i nadareni učenici, i to ne samo iz jednog predmeta”, navode u Ministarstvu.

Kako bi se izbjegla dosadašnja praksa prilikom nagrađivanja učenika za postignute rezultate iz samo jednog predmeta, ovo je Ministarstvo predložilo Vladi Federacije drugačije kriterije, koji su usvojeni u Odluci o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

Raspodjela sredstava se vrši na osnovu prijedloga kantonalnih ministarstava nadležnih za oblast obrazovanja u Federaciji BiH. Kantonalna ministarstva nadležna za oblast obrazovanja su dužna Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke predložiti po šest učenika i to tri najbolja učenika iz osnovnih škola i tri najbolja učenika iz srednjih škola.

Učenici se odabiru na osnovu kriterija i to uspjeh u učenju, uspjeh u izvannastavnim aktivnostima (školskim sekcijama, priredbama i dr.), ostvareni zapaženi rezultati na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, učešće u društveno korisnom volonterskom radu, uspjeh u sportskim, kulturnim i drugim aktivnostima, primjerno vladanje u školi.

“Znači, u 2016. godini smo dodjeljivali nagrade za najbolje učenike u Federaciji BiH za postignut uspjeh u učenju iz svih predmeta i koji ispunjavaju i ostale prethodno navedene kriterije, koje su bile u puno manjem iznosu od nagrada koje su dobijali učenici koji su dozvolili da budu medijski izmanipulirani.

I na kraju, smatramo u najmanju ruku nekorektno što su neki mediji i pojedinci ovogodišnjim nagrađenim učenicima i njihovim roditeljima pokvarili radost zbog dodjele nagrada za njihovu izvrsnost, ponizili ih, te ih učinili manje vrijednim zbog navodne diskriminacije određenih učenika”, navodi se u priopćenju.