Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalno ministarstvo za pitanja boraca: Kategorično odbijamo podjele!

BiH

protesti hvo arbih (4)
Foto: I. Kralj

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prijedloge za podjelu tog ministarstva smatra apsolutno neprihvatljivim i kategorično ih odbija.

U današnjem saopćenju u povodu objavljene informacije HNS-a u medijima, odnosno njihovog odjela za branitelje, gdje traže formiranje dva odvojena fonda unutar Federalnog ministarstva za pitanja boraca ističu da podjele odbijaju jer poštuju i rade po Ustavu Bosne i Hercegovine i Ustavu Federacije BiH, koji ne predviđaju podjele ministarstava po nacionalnoj pripadnosti.

Naglašavaju da Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata vrši poslove u okviru nadležnosti u skladu sa Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave i Zakonom o Vladi Federacije BiH, koji nisu predvidjeli podjele ministarstava na nacionalnoj osnovi.

Podsjećaju da su Reformsku agendu potpisali i predstavnici političkih stranaka HNS-a, da ta agenda predstavlja integraciju, odnosno zajednički put ka EU, a ne razgradnju i vraćanje unazad.

Ističu da u svom radu poštuju principe zakonitosti i transparentnosti. Sve isplate su, kažu, tranasparentne, a što se ogleda kroz izvještaje prema Vladi i Parlamentu Federacije BiH, a izvještaji o radu, dodaju, objavljeni su i na web stranici Ministarstva.

– Više od 95 posto budžeta na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca ide na isplate ličnih i porodičnih invalidnina i mjesečnih novčanih naknada za ratna priznanja i odlikovanja, direktno na ime i prezime i transakcijiski račun korisnika, a obračun se vrši putem općinskih službi i kantonalnih ministarstava nadležnih za pitanja branilaca i članova njihovih porodica. Dakle isplate su u potpunosti transparentne – navedeno je u saopćenju Ministarstva za pitanja boraca FBiH.

Naglašavaju da je Ministarstvo prvi put od kada postoji dobilo pozitivno mišljenje od Ureda za reviziju institucija Federacije BiH, iz razloga što su maksimalno transparentno i u skladu sa Zakonom vršili isplatu budžetskih sredstva u 2016. godini.

– U Federalnom ministarstvu za pitanja boraca je uposleno 22 posto uposlenika hrvatske nacionalnosti, što je daleko veći procenat nego što je iskazan na popisnu stanovništva (1991. godine – 17,38 posto i 2013. godine 15,43 posto) – istaknuto je u saopćenju.

U vezi s bivšim resornim ministrom Zukanom Helezom kažu da najbolje govore negativna mišljenja Ureda za reviziju Institucija FBiH u njegovom mandatu, kao i mišljenja ratnih – vojnih invalida FBiH, koji su naveli da je Helez napravio ”Genocid nad ratnim vojnim invalidima”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.