Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Richmond park

Federalno takmičenje za osnovce iz fizike održano u Tuzli

takmicenje fizika tuzla (1)

Zadovoljstvo nam je što smo danas ugostili najbolje učenike Federacije BiH i pozivamo da najbolji iskoriste mogućnost stipendiranja i školovanja u Richmond Park školama – kazao je Kapetanović

U “Richmond Park”, međunarodnoj osnovnoj školi u Tuzli, u subotu održano je Federalno takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola.

Na svečanom otvorenju takmičenja prisutnima su se obratili predstavnici Richmond Park škola u BiH, predstavnici Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, predstavnici Društva fizičara u FBiH i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Uime Richmond Park škola u Bosni i Hercegovini obratio se Hermin Kapetanović i poručivši da Richmond park škole, kao najstarije privatne obrazovne ustanove u BiH, već 25 godina baštine izvrsnost i rad sa nadarenim učenicima.

– Zadovoljstvo nam je što smo danas ugostili najbolje učenike Federacije BiH i pozivamo da najbolji iskoriste mogućnost stipendiranja i školovanja u Richmond Park školama – kazao je Kapetanović.

Uime Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona obratio se stručni savjetnik za fiziku Denis Suljendić i poručio učenicima da samo tako nastave u životu, jer će se trud i zalaganje isplatiti na kraju.

Uime Ministarstva obrazovanja i nauke TK obratio se Almedin Ibrišimović, stručni savjetnik za obrazovanje, pozdravljajući prisutne uime ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića i u svoje ime.

Poručio je učenicima da su oni najbolji među najboljim i da je mala nijansa između njih.

Uime Društva fizičara u FBiH, kao jednog od organizatora ovog takmičenja, prisutne je pozdravio profesor Benjamin Fetić koji je rekao da je glavni cilj organizacije ovakvih takmičenja da kod učenika probude želju da dobiju više nego što dobivaju na redovnoj nastavi, te da takmičenja tjeraju učenike da dodatno uče i da se bore za više nego što se dobija na redovnoj nastavi.

Takmičenje je proglasila otvorenim Fahreta Brašnjić, savjetnica u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke. Ona je iskazala veliko zadovoljstvo što ima priliku prisustvovati takmičenju ove vrste, koje ima za zadatak promicanje fizike kao nauke, te je najboljim fizičarima, pobjednicima u svojim kantonima, na takmičenju poželjela dobre rezultate i da su oni već pobjednici samim tim što su tu.

U konkurenciji osmih razreda prvih pet mjesta pripalo je Ismaru Aljukiću – OŠ “Brčanska Malta”, Tuzla; Alenu Avdibegoviću – OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, Sarajevo; Anelu Salihbašiću – OŠ “Lukavac Grad”, Lukavac; Emini Mujanović – OŠ “Kalesija”, Kalesija i Ajdinu Muflizoviću – OŠ “Hamdija Kreševljaković”, Kakanj.

Najbolji u sklopu devetih razreda bili su – Maximilian Aaron Jelačić – KŠC “Sveti Josip” Sarajevo; Rabija Serdarević – OŠ “Alija Nametak”; Adrijan Mišić – KŠC “Sveti Josip” Sarajevo; Ismail Saničić – POŠ Bloom, Sarajevo i Samel Ribić – OŠ “Kovačići”, Sarajevo, saopćili su organizatori.