Mujanović: Takva je "praksa"

Federalno tužilaštvo tri mjeseca (ne)zakonito držalo sudski spis u slučaju Dženan Memić

muriz-memic-ifet-feraget-vrhovni sud

Iako nema zakonskog osnova da se sudski spis daje tužiocu, Mujanović je kazala da je takva „praksa“

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića i advokat Ifet Feraget danas su obavili razgovor sa v.d. predsjednice Vrhovnog suda FBiH Ismetom Mujanović, piše Patria.

Memić i Feraget razgovarali su sa Mujanović o sudskom spisu Kantonalnog suda u Sarajevu u slučaju „Dženan Memić“ koji je dostavljen Vrhovnom sudu FBiH, a zatim je dat federalnom tužiocu koji će zastupati žalbu Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću. Iako nema zakonskog osnova da se sudski spis daje tužiocu, Mujanović je kazala da je takva „praksa“. Na pitanje da li je izvršen popis sadržaja sudskog spisa prije nego je dat federalnom tužiocu i nakon što ga je vratio, Mujanović je potvrdila da to nije učinjeno.

S obzirom da federalni tužilac zastupa Tužilaštvo KS onda je logično da je spis trebao preuzeti od Tužilaštva KS sa presudom koju je dobila svaka strana u postupku.

Kantonalni sud u Sarajevu predmet je Vrhovnom sudu FBiH dostavio 13. marta, a 17. marta je dostavljen Federalnom tužilaštvu koji ga je vratio tek 9. juna. Upravo tog dana je održan sastanak Memića i Ferageta sa Mujanović koja ih je obavijestila da predmet još nije vraćen i potvrdila da će ovaj predmet biti prioritet. U julu 2020. godine Memić je pisao dopis Mujanović u kojoj je izrazio negodovanje što je sjednica vijeća zakazana tek za 27. oktobar.

„Mišljenja sam da se i dalje sudstvo vodi metodom iscrpljivanja stranke i da ne vodi računa o hitnosti djelovanja. Obećali ste da ćete u što kraćem vremenskom periodu, odnosno odmah po preuzimanju predmeta od Federalnog tužilaštva, zakazati sjednicu“, naveo je u svom dopisu Memić.

Druga oslobađajuća presuda u ponovljenom suđenju Seferovićima izrečena je u januaru 2020. godine.

S obzirom da je Vrhovni sud FBiH jednom već usvojio žalbu Federalnog tužilaštva nakon prvostepene oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću, te naložio novo saobraćajno vještačenje i ponovno suđenje, ovog puta postoje dvije moguće opcije. Prva je da Vrhovni sud FBiH odbije žalbu i potvrdi oslobađajuću presudu Kantonalnog suda ili da usvoji žalbu i tada Vrhovni sud odlučuje bez vraćanja predmeta Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Memić i Feraget na sastanku su izrazili očekivanje da će sudsko vijeće postupiti po zakonu i na osnovu svih dokaza navedenih u sudskom spisu.

U dva sudska procesa Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja, a presudom Kantonalnog suda utvrđeno je da nema dokaza da se te noći uopšte dogodila saobraćajna nesreća kao i da povrede na Dženanu nisu odgovarale onima iz naleta vozila na pješaka.

Do danas nije rasvijetljena smrt Dženana Memića koji je 8. februara 2016. godine zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine. Memić je te noći bio u Velikoj aleji na Ilidži u društvu Alise Mutap.

Istragu za organizirani kriminal po krivičnoj prijavi mladićevog oca vodi Tužilaštvo BiH. Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić kazala je da će istraga dati rezultate.