Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalnog ministra policije dočekale polomljene ploče u Mostaru

c1
Foto: Dnevni list

Federalni ministar unutarašnjih poslova Aljoša Čampara i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago u srijedu su odali počast poginulim borcima te položili cvijeće na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, a u sklopu obilježavanja 73. godišnjice od oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Ponovo devastacija Građane Mostara i izaslanstva koje su povodom Dana oslobođenja Mostara jučer išle položiti cvijeće na Partizansko spomen-groblje zatekle su  ponovo nemile scene uništavanja ovog vrijednog spomenika. Brojne polomljene ploče s imenima ubijenih partizana, piše Dnevni list.

“Policijski službenici cijelog dana obilaze Partizansko groblje, uočene su spomenute devastacije, ali one su ranijeg datuma. Uviđaj je izvršen i policija će postupiti kako zakon nalaže”, kazao je jučer Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a.

Federalni ministar Aljoša Čampara kojeg su dočekale razbijene ploče je rekao kako su se okupili da odaju počast svim žrtvama Drugog svjetskog rata ovdje u Mostaru, odnosno žrtvama fašističkog terora koji se provodio na ovom području. Govoreći o žrtvama, Čampara je kazao kako je Grad Mostar puno pretrpio u razdoblju od 1941. -1945. godine, puno je ljudi pobijeno i puno njih nije dočekalo slobodu.

„Ovo je spomenik koji nas stalno treba opominjati radi naše djece i budućnosti. Federalna Vlada je zadužena za održavanje i obnavljanje ovoga kompleksa, no nažalost, i danas su nas dočekale užasne slike jednog anticivilizacijskog čina prema žrtvama koje su se dogodile u Mostaru“ – istaknuo je Čampara.

Dodao je kako će nastaviti sve što su dosad radili i da se neće umoriti kada je pitanje obnove Partizanskog spomenika i kada je riječ o obnavljanju povjerenja i suživota ovdje u Mostaru. Mostarcima je poručio da Mostar mora biti jedinstven grad.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago izjavio je kako BiH teži prema Europi, te kako svi znaju da je Europa izgrađena na antifašizmu. „Obilaske ovakvih spomenika trebamo sve češće raditi do faze kada svi prihvatimo da ovaj simbol mora biti svima nama prioritet u idućem razdoblju – kazao je Špago“.

Cvijeće su položili predstavnici Univerziteta ”Džemal Bijedić”, Kantonalne bolnice ”Dr Safet Mujić” i FK Velež, kao i predstavnici drugih javnih institucija i udruga građana, a počast žrtvama fašista u Drugom svjetskom ratu na Partizanskom groblju odao je i paroh mostarski Radivoje Krulj.