Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federico Lombardi: Nada je ključna riječ u papinom hodočašću BiH

Federico-Lombardi

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, govoreći o posjeti pape Franje Bosni i Hercegovini i Sarajevu i do sada održanim događajima, kazao je da je sve proteklo savršeno, po planu i da nije bilo nikakvih iznenađenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Lombardi je na konferenciji za novinare, održanoj nakon centralne mise na stadionu Koševo koju je predvodio papa Franjo, kazao da je znakovit papin posjet Sarajevu te da je ovaj grad, nakon Strazbura i Tirane treći grad koji je papa posjetio u Evropi, a drugi na Balkanu, u kojem se najviše zadržao.

“Poruka u hodočašću je povezana sa onom u Albaniji i govori o miru, dijalogu i suživotu među religijama. Papa je potcrtao kako ova tema nije samo tema koja je vezana za ove prostore nego za cijeli svijet koji trenutno živi tragičnu sudbinu sukoba. Papa se samo definirao kao hodočasnik mira i dijaloga”, poručio je Lombardi.

Kazao je da su se u prvom papinom govoru mogla primijetiti dva dodatka, mala, ali vrlo značajna.

“Prvi dodatak, koji je on dodao u svom govoru, bio je u prvoj rečenici gdje papa kaže da se iz kulture sukoba prelazi na kulturu susreta. To je praktično i njegov papinski moto. Drugi dodatak je bio nada, i to je riječ koja je ključna riječ u ovom papinom hodočašću BiH. Više puta se ponavlja i ovdje u njegovom govoru. Sve zajedno, papa je rekao: ‘Tu nadu sam susreo na aerodromu među 170 djece’, koji su bili obradovani njegovim dolaskom”, kazao je Lombardi.

Predstavnici vlasti u BiH su kazali papi da očekuju podršku državi koja se nalazi na putu prema EU-u. Sveta Stolica, kako je rekao Lombardi, nema politički uticaj, ali papa je istakao kako je BiH dio Evrope i time iskazao podršku da BiH ide tim putem

Lombardi je kazao da je sljedeća tačka, koja je još jutros bila dotaknuta, smanjen broj katolika u BiH. Podsjetio je da je o ovome posebno govorio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić tokom propovijedi na centralnoj misi.

Lombardi je kazao da je jedna od vrlo važnih tačaka papinog pohoda u BiH ohrabrivanje katolika da ostaju u BiH, da ne odlaze, kao i postizanje ravnopravnosti u zemlji.

“Središnja tema tokom svete mise je bio mir kao Božiji dar. Momenat kada su svi aplaudirali jeste momenat kada je papa rekao: ‘Nikada više rata’. Osobno želim zahvaliti na savršeno organizovanoj liturgiji, kao i zboru koji je jako lijepo pjevao, a posebno me impresioniralo pjevanje Svetog jevanđelja”, istakao je Lombardi.

Podsjetio je i na posjetu pape Ivana Pavla II BiH, za vrijeme koje je bilo jako loše vrijeme i zima, te kazao kako je u tom smislu razlika između te i ove današnje posjete, “jer je danas prekrasan dan i jako je lijepo”.