Feđa Isović podržao Denisa Bećirovića

denis becirovic

Denis Bećirović je tokom TV debate sa protukandidatima za Predsjedništvo BiH potvrdio da je jedini kandidat koji ima državničko umijeće. Pokazao je da je faktor pomirenja i integrisanja, ali i da zna oštro i argumentovano odgovoriti na napade i uvrede. Pokazao je i da zna šta ga čeka u Predsjedništvu BiH te da ima umijeće, znanje, energiju i volju da to i ostvari. Moglo bi se tu još ponešto nabrojati, ali ovo je sasvim dovoljno za moj glas. Denise – imaš ga, poručio je scenarista Feđa Isović, kaže se u saopštenju SDP-a.

Izborne debate glavnih pretendenata na najviše izvršne funkcije su postale nezaobilazan i odlučujući faktor izborne pobjede u mnogim demokratskim državama. Na takvim debatama kandidati prezentovanjem svog programa rada pokušavaju pridobiti glasove birača. U Bosni i Hercegovini smo za ranije izbore imali takve debate, ali smo umjesto predstavljanja programa svjedočili svađama, uvredama i nekulturi dijaloga.

To što su upravo najnekulturniji kandidati iz tih debata završavali kao pobjednici dovelo je do toga da su kandidati masovno odbijali pozive na debate. Evo jedan poražavajući podatak: na prošlim izborima pobijedila su dva kandidata koja nisu sudjelovala ni na jednoj debati: Čović i Izetbegović. Pa ti budi pametan.

Stoga je još veće iznenađenje da su se na debatu na FTV odazvala sva tri kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH koje mediji i ankete proglašavaju favoritima: Šefik Džaferović, Fahrudin Radončić i Denis Bećirović. O korisnosti te debate govorit ću veoma lično, ja više nemam dileme za koga glasati!

Pojedini mediji su do jučer najviše šansi za izbor u Predsjedništvo BiH davali Šefiku Džaferoviću. Do jučer! Svojim lošim nastupom u debati, Džaferović je doživio najveći poraz u kampanji, a možda i u svojoj višedecenijskoj karijeri. Vidno nervozan, nedovoljno sadržajno pripremljen, ali dobro pripremljen za napade na Bećirovića nije mu preostalo ništa drugo već da se pokušava izvući lažnim navodima. To nije ništa novo jer je u i kampanji u više navrata govorio neistine samo da bi dobio glasove birača.

Od Džaferovića smo čuli previše laži i poluistina da bi smo ih mogli karakterisati kao lapsuse. Na kraju, Džaferović je tokom debate, a i tokom cijele kampanje izgledao bezvoljno i nezainteresovano, baš kao osoba koja to ne želi da radi ali su je natjerali. Što, moguće je, uopće nije daleko od istine.

Sve što smo o Fahrudinu Radončiću već ranije znali potvrdio je u svom nastupu. Mnogi se sigurno sjećaju ranije debate u kojoj je Bakira Izetbegovića prozvao da se tokom rata krio kod oca u trezoru. Ovaj put je pokušao na isti način da se istakne, ali njegovi sugovornici nisu na to odgovarali. Definitivno nije bio njegov najbolji nastup jer mu je bilo teško da napada vlast svjestan da je i sam dio te iste vlasti. Ukratko, blijed i neupečatljiv nastup.

Zašto je Bećirović moj izbor?

Svi kandidati su na početku kampanje najavljivali da će voditi pozitivnu kampanju, ali se toga nisu pridržavali. Denis Bećirović je jedini kandidat koji je tokom cijele kampanje pričao samo o planovima i programima koje će provoditi u Predsjedništvu BiH. Nije reagovao na svakodnevne napade svojih protukandidata niti se njima bavio. Fokus njegove kampanje je bila borba za Bosnu i Hercegovini i njene građane. Bilo je za očekivati da i on zadnjih dana kampanje počne napadati protukandidate jer agresivni kandidati su do sada privlačili najviše glasova. Međutim, on je ostao pri pozitivnoj kampanji pod cijenu da izgubi i izbore ako je to jedini način da pobijedi.

U FTV studiju, Bećirović se pojavio kao jedini kandidat sa zdravom državničkom vizijom napretka Bosne i Hercegovine na platformi okupljanja probosanskohercegovačkih snaga. Denis Bećirović je u emisiji pokazao zavidno znanje, pa sve do i najsitnijih detalja, iz oblasti koje su u nadležnosti Predsjedništva BiH pa i šire. To nije rezultat pripreme samo za debatu, kao što je bilo očito kod drugih učesnika koji su te podatke čitali sa papira. On je jedini koji je pokazao kulturu dijaloga pa je čak morao u nekim situacijama pomagati i voditeljici da diskusiju vrati na normalan tok. Denis je potvrdio da ima državničko umijeće, da je faktor pomirenja i integracije, ali ujedno i da zna oštro odgovoriti na napade i uvrede, ali isključivo argumentima. On je pokazao da zna šta ga čeka i da ima znanje, energiju i volju da to i ostvari. Moglo bi se tu još ponešto nabrojati, ali ovo je sasvim dovoljno za moj glas. Denise – imaš ga, kaže se u poruci Feđe Isovića, istaknuto je u saopštenju SDP-a,