Predsjednik OO

Fejzić: Nadam se da će uskoro i negatori genocida doći svijesti i reći istinu

hamdija fejzic (1)

Fejzić se izvinio i svim onima koji zbog pandemije nisu mogli odati počast ubijenim Srebreničanima te ih pozvao da u narednim danima posjete Potočare

Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice Hamdija Fejzić kazao je da je obilježavanje ove godine prošlo u najboljem mogućem redu te da je zadovoljan kako se sve odvijalo u svim provedenim aktivnostima, uzimajući u obzir vanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa.

Fejzić je u razgovoru za Fenu kazao da su pripreme trajale duže u odnosu na protekle godine, jer su uzeli u obzir da je 25. godišnjica četvrt vijeka od počinjenog genocida nad Bošnjacima te da su već po završetku 24. godišnjice odmah započeli realizaciju ovogodišnjeg obilježavanja.

Zbog toga su, dodao je Fejzić, došli na ideju da formiraju Savjet organizacionog odbora kojeg je predvodio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH je uputio pozivnice stranim državnicima za učešće na obilježavanju, jer smo htjeli da vrh države BiH kontaktira državnike, predsjednike, premijere i druge osobe koje zastupaju svoje države. Sigurno je da bez njegove pomoći ne bismo mogli okupiti ovaj broj državnika koji smo danas imali, te mu se zahvaljujem. Zahvaljujem i Ministarstvu vanjskih poslova koje je dalo punu podršku u tom procesu – pojasnio je Fejzić.

Fejzić se zahvalio svim članovima Organizacionog odbora, udruženjima majki i porodica, rukovodstvu Memorijalnog centra, Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Federalnom ministarstvu za boračka pitanja, Federalnoj upravi civilne zaštite, Vladi KS i TK, Crvenom krstu, ljekarima, Oružanim snagama BiH, učesnicima Marša mira, policijskim agencijama koje su osiguravale današnji skup, svim medijima, te svima drugima koji su doprinijeli.

– Bilo je mnogo posla i dosta njih je bilo aktivno kako bi danas imali uspješno obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici bez ijednog problema. Pokazali smo da smo spremni na bilo kakve uslove i svi propisi zaštite od koronavirusa su ispoštovani – poručio je Fejzić.

Zahvalio je i učesnicima, svakom pojedincu koji je bio na obilježavanju, jer su svi bili disciplinovani i nisu zabilježili ni najmanji problem te članovima Organizacionog odbora koji su učestvovali u pripremama obilježavanja 25. godišnjice.

Fejzić se izvinio i svim onima koji zbog pandemije nisu mogli odati počast ubijenim Srebreničanima te ih pozvao da u narednim danima posjete Potočare, jer je ostalo još mnogo aktivnosti u vezi obilježavanja godišnjice, među kojima je veliki broj izložbi.

Na kraju, predsjednik Organizacijskog odbora je svima onima koji negiraju genocid poručio da će se uvijek boriti za dokazivanje istine, jer je istina samo jedna, a to je da je počinjen genocid 1995. godine u Srebrenici.

– Nadam se da će uskoro i negatori genocida doći svijesti i reći pravu istinu – zaključio je Fejzić u razgovoru za Fenu.