Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispaštaju građani

Fenomen “profesionalnih žalitelja”: Kako padaju tenderi u BiH

profesionalni žalitelji na tenderima
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Tenderi se štimaju, ali se i ponuđači međusobno ucjenjuju žalbama i “reketiraju”

Zastoji u provođenju tendera ugrožavaju nabavku lijekova, medicinske opreme, pružanje medicinskih usluga, gradnju instrastrukturnih objekata i štošta drugo. Nerijetko zbog toga ispaštaju građani. I nije problem kada se to dešava iz opravdanih razloga.

Međutim, nedopustivo je kada se postupci neopravdano odugovlače i odgađaju zbog žalbi “profesionalnih žalitelja”. Ovaj fenomen doživio je svojevrsnu eskalaciju. Problem zloupotreba žalbi prepoznala je Agencija za javne nabavke BiH, koja je pokrenula aktivnosti, te prikupila informacije, saznanja i dokaze.

Novčana korist za advokata

– Postoje indicije da “profesionalni žalitelji” serijskim izjavljivanjima žalbi kod različitih ugovornih organa, na različite postupke i predmete nabavki, nemaju za cilj ispravke eventualnih grešaka. Samim time ni dobijanje ugovora u konkretnom postupku nabavke. Upravo suprotno, ozbiljan je skup indicija da im je cilj usporavanje postupka javne nabavke ili da ostvare novčanu korist kroz naplatu troškova za punomoćnika odnosno advokata – navode u Agenciji.

Takvo ponašanje privrednih subjekata, kao i njihovih punomoćnika, onemogućava efikasno okončanje postupaka javnih nabavki.

Često ispaštaju građani, a posebno je zabrinjavajuće i nedopustivo kada se radi o prijeko potrebnim lijekovima ili medicinskim sredstvima i uslugama. Najnoviji slučaj o kojem su mediji izvještavali je nabavka linearnog akceleratora odnosno aparata za radioterapiju za UKC Tuzla. Taj tender se konstantno obara zbog raznih žalbi. Ne ulazeći u razloge podnošenja žalbi i u njihovu opravdanost, jedino je jasno da su u ovoj priči najveći gubitnici onkološki pacijenti.

Agencija navodi i primjere zloupotreba. Analizom je utvrđeno da su jedan privredni subjekt i njegov punomoćnik u periodu od 11 mjeseci u 2023. godini izjavili čak 147 žalbi. Sve su odbačene zbog neplaćanja naknade za žalbu, što predstavlja evidentnu zloupotrebu pravne zaštite.

Nadalje, ističu, jedan privredni subjekt serijski izjavljuje različite žalbe na različite predmete nabavki: molerski radovi, izgradnja bazena, voće i povrće, lož ulje, računari…

Zanimljivo je da na Portalu javnih nabavki, kao glavnu djelatnost, firma navodi “Proizvodnju metalnih konstrukcija i njihovih dijelova”.

Ima evidentiranu samo jednu dodjelu ugovora i to direktni sporazum u iznosu od nekoliko stotina KM. Zbog svega navedenog može se zaključiti da joj interes nije dobijanje dobijanje ugovora, kažu u Agenciji, ne navodeći o kojoj se firmi radi.

Uz odgovor i prijetnja tužbom

Pretragom odluka Ureda za razmatranje žalbi Fokus je došao do saznanja da je kompanija Derman company d.o.o. iz Zenice u decembru 2023. podnijela 20 žalbi, a od početka godine 180. Njen osnivač je Adis Kulačić, a direktorica Jasmina Kulačić. Žalbe nisu razmatrane, odnosno odbačene su kao neuredne zbog neplaćanja taksi.

Adisa Kulačića pitali smo zašto podnose žalbe iako znaju da neće biti razmatrane, te da li im je cilj odugovlačenje procedura javne nabavke ili nešto drugo? Vrlo brzo dobili smo odgovor sa obrazloženjem. I ne samo to. Kulačić je iskoristio priliku da zaprijeti tužbom. Unaprijed. Ukoliko mu se ne svidi tekst.

– Ukoliko ćete pisati nebuloze o nama, sa glupim tekstovima, odmah da Vas upozorim da ćete biti tuženi – napisao je, pored ostalog.

URŽ je u decembru razmatrao 20 žalbi firme Derman Company

Naveo je da žalbama pokušavaju natjerati ugovorne organe da rade u skladu sa zakonom i da se tenderi prestanu “štimati” pogodnim ponuđačima. Tvrdi da su sve ove žalbe osnovane, ali su takse preskupe i zato ih ne plaćaju, “jer taj dio nije uređen Zakonom kako bi trebao biti”.

– Samo kod nas ugovorni organi mogu da ne poštuju Zakon prilikom raspisivanja tendera i da pri tome nemaju nikakvu odgovornost i nikakvu kaznu. Ugovorni organi isključivi su krivci za žalbe koje dobiju na svoje tenderske dokumentacije. Bezbroj je primjera gdje smo svojom žalbom “natjerali” ugovorne organe da javne nabavke provode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – kaže Kulačić.

Nažalost, Derman Company nije jedini “profesionalni žalitelj”. Fokus je utvrdio da firma FCT d.o.o. iz Banja Luke ima sličan odnos prema javnim nabavkama. Tačnije, u ovom slučaju podaci su još frapantniji.
Slika FCT žalbe na razne tendere

Naime, Ured za razmatranje žalbi BiH je u posljednjem mjesecu prošle godine razmatrao čak 60 žalbi koje je podnio FCT d.o.o. iz Banja Luke. Žalbe su podnošene na tendere različitih ugovornih organa za nabavku širokog spektra proizvoda. Nije ih spriječilo ni to što je kao glavna djelatnost ovog privrednog subjekta navodeno “Savjetovanje u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Stotine postupaka i jedan ugovor

Pored ostalog, žalbe su podnosili na tedersku dokumentaciju za nabavku računarske opreme, korištene opreme za održavanje cesta, vijčane robe i eksploziva za rudnike, klima uređaja, vozila… Također, podnosili su žalbe i na nabavku medicinske opreme i proizvoda za domove zdravlja i bolnice.

FCT tenderi za zdravstvene ustanove

Svaka od ovih žalbi odbačena je kao neuredna, iz istog razloga, jer FCT d.o.o. nije plaćao naknadu za pokretanje žalbenog postupka. Pojašnjenja radi, Ured za razmatranje žalbi u takvom slučaju žalbu uopće ne razmatra, pa samim time ne donosi ni odluku o njenoj osnovanosti ili eventualnom poništenju postupka. Dakle, sve upućuje na to da podnosilac žalbe nema stvarni interes za učešće u postupku i dobijanje ugovora, nego se žali iz nekih sasvim drugih razloga.

Od početka 2023. godine ova banjalučka firma podnijela je 251 žalbu, a sklopila je jedan jedini ugovor, vrijedan 12.000 KM, sa Nastavničkim fakultetom za nabavku sportske opreme za Institut za kineziologiju.

FCT sve žalbe su odbačene iz istih razloga

Prema podacima poslovnog portala Bisnode, FCT d.o.o ima samo jednog uposlenika. Godine 2021. imala je ukupni prihod od 42.278, a godinu kasnije 63.825 KM. Kao vlasnici firme navedeni su Željko Grujić i Igor Vukajlović, koji je ujedno i direktor. Zanimljivo je da se radi o sekretaru i tehničkom sekretaru Udruženja građana “Tender”. Barem je tako navedeno na internet stranici ovog udruženja.

– Udruženje građana “Tender“ je nevladina organizacija, registrovano je 2007. upisom u Sudski registar. Do tada je djelovalo kao “grupacija ponuđača roba i usluga” koja se zalagala za transparentno i efikasno provođenje javnih nabavki putem jasnih i poštenih “pravila igre“ koja će obezbjeđivati jednak tretman i nediskriminaciju učesnicima – također stoji na stranici.

Žalba na tender za nabavku pilećeg mesa

“Šaptači” iz Ureda za žalbe

Fokus se putem e-maila obratio firmi FCT sa istim upitom – zašto podnose žalbe iako znaju da neće biti razmatrane jer nije plaćena naknada. A sigurni smo da nije u pitanju neznanje, jer kao što smo naveli, radi se o ljudima koji su godinama ukazivali na zloupotrebe u procesu javnih nabavki. Pitali smo i da li je cilj odugovlačenje procedura nabavki ili nešto drugo, ali nismo dobili odgovor. Direktor se nije javljao na telefon niti odgovorio na poruke putem vibera.

Dobro upućeni izvori Fokusa navode da interes “profesionalnih žalilaca” nije dobijanje posla, i to je očigledno. Tvrde da iza svega često stoji težnja da se ostvari finansijska dobit, ali na krajnje neprimjeren i nedopustiv način. U velikom broju slučajeva, posebno kada su u pitanju tenderi više vrijednosti, u pitanju je “reketiranje” učesnika u postupku. Preciznije, ucjenjivanje ostalih ponuđača po principu “procenat od ugovora ili žalba”.

Iz Agencija za javne nabavke navode da su zbog povećanog broja slučajeva “profesionalnih žalitelja” i s ciljem zaštite od zloupotreba poduzeli odgovarajuće aktivnosti i korake. Obavijestili su relevantne institucije, uključujući nadležne pravosudne organe, privredne i advokatske komore, Kokurencijsko vijeće BiH, Ured za razmatranje žalbi BiH i druge. Očekuju pokretanje postupaka i izricanje odgovarajućih sankcija.

Faksimil saopćenja Agencije za javne nabavke

slika Saopćenje Agencije za javne nabavke

Urednik portala PratimoTendere Slobodan Golubović ukazuje na još jedan problem, a gdje su glavni akteri članovi Ureda za žalbe. Naime, pojedini ponuđači podnesu žalbu i onda čekaju da im “izvor” iz ovog ureda javi kakve su šanse da bude uvažena. Naknadu plaćaju tek kada budu sigurni u pozitivan ishod, jer im se novac u tom slučaju vraća.

Foto: D. Begović/Fokus.ba
Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo tendere

Golubović smatra da bi trebalo razmisliti o izmjeni zakonskih odredbi.

– U cilju zaštite procesa javnih nabavki trebalo bi onemogućiti odgađanje postupka dok se ne uplati naknada za njegovo pokretanje. Također, kako bi se zaštitio interes poštenih ponuđača/žalilaca, trebalo bi naći bolje rješenje za izbor nezavisnih i nepristrasnih članova Ureda za razmatranje žalbi jer se oni trenutno biraju politički – kaže Golubović.

Infografika: Fokus.ba