Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Angažovani advokati

Opasna tužba: Iz Švicarske pokrenuli postupak prinudne naplate protiv BiH!

Parlament BiH Institucije BiH
Foto: D.B./ Fokus.ba

Presuda iz 2012. u korist dva dioničara Agrokomerca pokrenula cijelu lavinu tužbi dioničara kojih ima 2.767. Vlada FBiH je mislila da će isplatom 14.400 KM riješiti situaciju

Vijeće ministara BiH odobrilo je angažovanje strane advokatske kuće radi pokrenutog postupka prinudne naplate štete po odluci Evropskog suda za ljudska prava iz 2012. godine u predmetu „Murtić i Ćerimović protiv BiH“.

Riječ je o poprilično zamršenom slučaju u koji se uključio subjekt Una Trust & Investment GMBH iz Švicarske, a na osnovu Sudskog platnog naloga Službe za prinudnu naplatu Bern-Mittellandu u Švicarskoj Konfederaciji.

Potez Vlade FBiH

Naime, Fikret Murtić i Raska Ćerimović bili su dioničari Agrokomerca koji su dobili tužbu protiv BiH u Evropskom suda za ljudska prava u Strazburu jer ime je bilo uskraćeno upravljanje svojim dionicama u Agrokomercu. Prema presudi Evropskog suda naloženo je da im se isplati po 7.200 KM plus troškovi spora i zatezne kamate.

Vlada FBiH im je u januaru 2012. isplatila taj novac i proglasila je presudu u Strazburu okočanom. Međutim, ova presuda je pokrenula lavinu tužbi budući da u Agrokomercu ima 2.767 dioničara od kojih svaki od njih ima potraživanja.

Prema ranijem pisanju Al Jazeera Balkans u cijelu priču se uključio Enes Abdić, vlasnik firme Una Trust & Investment GMBH i opunomoćenik dioničara Agrokomerca koji je pokrenuo napaltu dosuđene štete po presudi Suda u Strazburu.

Rok je istekao

Inače, navedeni postupak prinudne naplate i sudski rok za BiH je već istekao, i to krajem novembra 2023.

Faksimil zapisnika Vijeća ministara o tužbi iz Švicarske

Enes Abdić je za Al Jazeera Balkans izjavio da će odšteta biti naplaćena iz depozita Bosne i Hercegovine i da Sud može doći do sredstava jer u Švicarskoj se nalazi glavna banka za depozit. Dodao je i da je Vlada Federacije BiH i ministrica iz prethodnog mandata Jelka Miličević svjesno doveli državu u prisilnu naplatu.

Naveo je da je angažiran švicarski advokatski tim koji je sagledao cijelu situaciju, a koji je i pokrenuo postupak prinudne naplate od BiH.