Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TUŽILAŠTVO BIH

Duško organizovao grupu koja je krijumčarila stoku iz Srbije u BiH

drina
Ilustracija: Screenshot/ Youtube

Podignuta optužnica protiv devet osoba zbog organizovanog prekograničnog krijumčarenja stoke

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba zbog organizovanog prekograničnog krijumčarenja stoke i tekstilne robe.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv: Duška Bajića, rođenog 1982. godine u Zvorniku, Save Bajića, rođenog 1986. godine u Zvorniku, Svete Bajića, rođenog 1956. godine u Zvorniku, Negoslava Obačkića zvanog “Beli”, rođenog 1997. godine u Zvorniku, Darka Obačkića, zvanog „Dalton”, rođenog 1994. godine u Zvorniku, Nikole Obačkića, rođenog 2001. godine u Zvorniku, Slobodana Radišića zvanog “Slobo“, rođenog 1973. godine u Bijeljini, Božidarke Prodanović zvane „Maca“, rođene 1968. godine u Bijeljini i Kerima Husičića, rođenog 1980. godine u Banja Luci. Svi su državljani BiH.

Optuženi se terete da su, u periodu mjeseca jula do početka novembra 2020. godine, optuženi Duško Bajić, kao organizator grupe, organizovao, dogovorio, pripremao i učestvovao, zajedno s drugim pripadnicima grupe, u krijumčarenju stoke čamcem preko rijeke Drine iz Srbije u BiH.

Pribavljali fiktivnu dokumentaciju i “ušne markice“

Prema navodima optužnice, optuženi su pronalazili i kupovali živu stoku u većim količinama na području Srbije, koju su do granice između Srbije i BiH dovozile njima poznate osobe, te se u pojedinim događajima direktno, čamcem preko rijeke Drine bez potrebnog odobrenja, izbjegavajući mjere carinske i veterinarske kontrole bavili krijumčarenjem stoke, a potom pribavljali fiktivnu dokumentaciju i “ušne markice“ za krijumčarenu stoku od njima poznatih veterinara i veterinarskih stanica.

Optuženi su radi dalje prodaje transportovali stoku u objekte na posjedima u vlasništvu optuženih Save, Duška i Svete Bajića ili direktno krajnjim potrošačima. Na navedeni način, optuženi su sudjelovali u organizovanom krijumčarenju iz Srbije u BiH preko rijeke Drine, najmanje 224 komada žive stoke.

Optuženi Duško Bajić se tereti da je djelujući kao organizator grupe za krijumčarenje robe-tekstila, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavili ilegalnim prenošenjem tekstilne robe u većim količinama preko državne granice, čamcem preko rijeke Drine iz Srbije u BiH, a potom vršili prebacivanje i transport prokrijumčarene robe na posjede u vlasništvu optuženih Bajića, te dalje krajnjim kupcima vlasnicima trgovinskih radnji na pijaci Arizona, koji su predhodno naručivali krijumčarenu robu.

Izbjegavali carinske kontrole

Navedenim radnjama su organizatori i pripadnici grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u većem iznosu.

Optuženi se terete da su se, izbjegavajući mjere carinske kontrole bavili prenošenjem robe preko carinske linije, bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole preko carinske linije prenosili robu čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtjeva posebno odobrenje ili dozvolu nadležnog organa, čime su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.