Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

advokat porodica memić i dragičević

Feraget: Odluke sudova su pokazale da se radi o kriminalcima, ovdje fali država

ifet feraget – db fokus (1)

“Našoj djeci treba novi put, novi snovi i samo zajedno to možemo osigurati”

U Sarajevu se danas održavaju 20. masovni protesti za ubijene Dženana Memića i Davida Dragičevića. Skupu se obratio i Ifet Feraget, advokat porodica Memić i Dragičević, koji je naglasio da su odluke sudova pokazale da se radi o kriminalcima.

“Ja nisam u stanju da ovu bitku izvedem do kraja, ali vodit ću je. Odluka Vrhovnog suda FBiH je dokaz da je sve što sam govorio je istina, odluka Ustavnog suda BiH je dokaz da je istina ono što govorim. Našoj djeci treba novi put, novi snovi i samo zajedno to možemo osigurati. Ovo je korumpirana država i ovo je trebalo biti završeno u roku od mjesec dana. Ovo je slučaj od kojeg su korumpirani policajci i tužioci napravili veleslučajeve”, poručio je Feraget.

Naglasio je kako samo traže ono što je zagarantovano Dejtonskim ustavom.

– Kad se oduzme nečiji život država je dužna poduzeti sve. Dženan je ležao u krvi sat vremena dok su obavijestili hitnu. Dženan je dovezen prekasno. Oni koji su bili s njim je gledao Dženana kako umire. David nije pljačkao nikakve kuće, nego su ga našli u potoku jer im se to uklapalo u scenario sa kriminalne konferencije. Tužioci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću, a zadesno utapanje u Banja Luci. Odluke sudova pokazuju da se radi o kriminalcima. Kad se desi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne treba vam advokat, država je dužna da sprovede istragu ali ovdje fali država, kaže Feraget.

Naglašava kako je bitno utvrditi odgovornost Dalide Burzić, Aide Topalović, Alene Kurspahić Nadarević, kao  Seada Kreštalice, te policajaca.

– Ako tužilac zataška ubistvo vi ne vjerujete sistemu u kojem radi. Mnogo je veća opasnost društvena kada tužilac zataškava ubistvo nego kada kriminalac nekoga ubije. Odgovor porodica Memić i Dragičević je dostojanstvo. Mi ovdje imamo dokaze, zato oni šute. Ovo će promijeniti sistem i moramo do kraja istjerati. Ovo što se desilo u ova dva slučaja priliči Afganistanu, ne priliči BiH. Mi smo dovoljno pametni, da uredimo svoje probleme. Poslao sam pismo visokom predstavniku, a Schmidt mi je odgovorio da trebamo raditi na uspostavljanju vladavine pravde. Vladavina prava je da se tužioci drže zakona, poručio je Feraget.