Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Feraget: Očekujem da optužnica bude potvrđena

ifet-feraget7

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv pet osoba u slučaju “Dženan Memić”

U Sudu BiH danas se održava ročište Zijadu Mutapu i ostalima osumnjičenim za smrt Dženana Memića februara 2016. godine. Uoči početka ročišta ispred Suda BiH su se okupili porodica i prijatelji stradalog mladića, noseći majice sa njegovim likom.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić potvrdio je novinarima da je ročište zakazano po prijedlogu tužioca za produženje pritvora osumnjičenima. “U međuvremenu je podignuta i optužnica, što omogućava potpuno drugačiji režim pritvora, ali pošto dođe do potvrđivanja optužnice. Pritvor može trajati i do dvije-tri godine nakon potvrđivanja”, kazao je Feraget.

Prema njegovim riječima, u narednih sedam dana Sud BiH bi trebalo da donese odluku o potvrđivanju optužnice. “Očekujem da optužnica bude potvrđena, jer postoji više nego dovoljno dokaza za osnovanu sumnju”, naveo je Feraget.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv pet osoba u slučaju “Dženan Memić”.

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, rođene Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, njenog oca Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Muamera Ožegovića i Josipa Barića.

Optuženi se terete da su 8. februara 2016. godine pristupili grupi za organizovani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede od kojih je 15. februara 2016. godine umro u Kliničkom centru Sarajevo.

Porodica Dženana Memića tvrdi da je mladić ubijen i da su u zataškavanje zločina umiješane policijske i pravosudne strukture.

Formirana je grupa “Pravda za Dženana”, koja usko sarađuje sa grupom “Pravda za Davida” iz Banjaluke, formiranom poslije ubistva 21-godišnjeg Davida Dragičevića u martu 2018. godine.

Porodica Dragičević također tvrdi da su u zataškavanje ubistva Davida umiješane policijske i pravosudne strukture.

Predmet “Dragičević” nedavno je iz Okružnoj javnog tužilaštva predat Tužilaštvu BiH.

Ifet Feraget je advokat obje porodice, i Memić i Dragičević.