Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ferguson: Chevening stipendijama jačamo talente koje BiH ima

Edward Ferguson

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson u svom blogu pisao je o Chevening stipendijama koje se nude građanima BiH za postdiplomski studij u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK). Radi se o britanskom programu stipendiranja međunarodnih studenata, najboljeg te vrste.

– Omogućava vam da pohađate postdiplomske studije po vašem izboru na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vi učite, a mi pokrijemo troškove, uključujući i školarinu i troškove putovanja. Plaćamo čak i troškove života – pojašnjava britanski ambasador.

Istakao je da je sistem visokog obrazovanja u UK jedan od najboljih u svijetu te da su čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada studirali u UK, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

– Tri univerziteta u UK rangirana su među deset najboljih na svijetu, uključujući i Univerzitet Oxford, gdje sam ja studirao, a koji je trenutno rangiran kao najbolji u svijetu. Od tehnologije do medicine, 76 posto istraživanja provedenih na univerzitetima u UK smatra se vodećim u svijetu – naglašava Ferguson.

Podsjetio je da je prošle godine UK zaželjelo dobrodošlicu više od 1.900 Chevening stipendista iz 160 zemalja, uključujući i 12 studenata iz BiH, koji su pohađali različite smjerove, pravo, finansije, turizam, međunarodne odnose i informatiku.

Nakon magistriranja, napominje ambasador, postajete dio mreže od 46.000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta, a Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju te akademsku zajednicu.

– Dio Chevening alumni u BiH su i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sudinica Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top Liste Nadrealista – naglasio je.

Kao bitnu informaciju, istakao je to da su nekada nudili samo tri stipendije godišnje, a da sada mogu ponuditi najmanje devet.

– U zadnje dvije godine, nudili smo i više, tako da smo prošle godine imali 12 Chevening stipendista iz BiH – dodao je.

Ono što se od budućih stipendista traži, pojašnjava, jeste da su osobe sa jakim akademskim obrazovanjem koje mogu pokazati da imaju liderski potencijal i koje su odlučne da naprave pozitivne promjene u BiH. Osim toga, dodao je da su Chevening stipendije za osobe koje su na pola puta u izgradnji karijere.

– Osim što trebate imati univerzitetsku diplomu ili biti magistar, trebaju vam i najmanje dvije godine radnog iskustva u odabranom polju rada i, naravno, dobro poznavanje engleskog jezika – napomenuo je.

Ono što Ujedinjeno Kraljevstvo želi postići ovim, pojašnjava ambasador, jeste jačanje talenata koje BiH ima.

– Želimo da vidimo buduće lidere BiH u svim poljima, politici, biznisu, civilnom društvu i umjetnosti, sa diplomom iz UK. Zato se svi uspješni aplikanti moraju obavezati da će se vratiti u BiH i u njoj boraviti najmanje dvije godine nakon završetka studija – potcrtao je u svom blogu britanski ambasador, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.