Ferguson se oprostio od BiH: Pili Sarajevsko, Nektar ili Karlovačko, ista darežljivost i toplina

Edward Ferguson

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson, koji danas odlazi iz Bosne i Hercegovine, napisao je na posljednjem blogu da će uvijek biti ponosan što je imao priliku da bude mali dio istorije BiH i što je pomogao da se prodube veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine.

– Puno toga smo uradili. Ali, jasno je da još mnogo toga ostaje da se uradi i moj sjajni nasljednik Matt Field će nastaviti sa tim radom. I, gdje god da krenem, gdje god da me posao odvede, uvijek ću biti ambasador Bosne i Hercegovine – poručio je Ferguson za kojeg je protekli rad u BiH kao britanski ambasador značio raditi jedan od najzahtjevnijih poslova u karijeri “posao koji uvijek fascinira, a često i frustrira”.

Uprkos svim frustracijama posljednje četiri godine kaže da ostaje optimista jer je upoznao veliki broj talentovanih mladih ljudi koji žele da se okrenu ka budućnosti, a ne ka prošlosti.

– I, kao što je divna britanska političarka Jo Cox jednom rekla – puno više je onoga što vas ujedinjuje nego onog što vas dijeli. Prevelik je broj vaših lidera koji govore o vašim razlikama. Ali, ja ih nisam uopšte primjetio. Gdje god da smo bili, bez obzira da li smo pili Sarajevsko, Nektar ili Karlovačko, susreli smo se sa istom toplinom, darežljivošću i ismislom za humor. A, ako se možete zajedno smijati, onda sigurno možete zajedno i živjeti, napredovati i biti uspješni. Iz dubine srca želim vam uspjeh koji zaslužujete, a koji su vam vaši lideri, koji rade sa ciljem podjela, toliko dugo onemogućivali – napisao je Ferguson.

Smatra da Makedonija svojim primjerom pokazuje da se stvari brzo mogu promijeniti, na bolje, te očekuje da će se promjena sigurno desiti i u BiH.

Tokom svog boravka u ovoj zemlji kaže da je radio koliko je mogao da pomogne da se izgradi bolja i prosperitetnija BiH, u kojoj se svi građani osjećaju sigurno, bezbjedno i kao kod svoje kuće, naveo je u svom blogu Ferguson.