Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aktuelne teme

Festival “Sloboda narodu” okupit će najistaknutije slobodnomisleće ljude u Sarajevu

festival-sloboda-narodu (5)

“Cilj ovog festivala je da učinimo aktivizam “seksi”, da ga promovišemo, jer kad pandemija prođe, a nadam se da će ubrzo, vrijeme je da se svi restartujemo i krenemo sa novim strategijama i taktikama”, objasnio je Puhalo

Festival “Sloboda narodu” koji će okupiti aktiviste, borce za ljudska prava, zagovarače slobode govora i medijskih sloboda, održat će se u Sarajevu od 17. do 19. juna, najavio je Srđan Puhalo, direktor festivala.

“Festival će posjetiocima ponuditi brojne izložbe i predstave, kao i 14 panela različitih tema. Nazivi panela “Zašto se bojimo Jugoslavije?”, “Da li Bog voli kukavice” i “Šta je danas fašizam”, između ostalih, malo su nekonvencionalni, ali su veoma aktuelni u današnjem društvu, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu”, najavio je Puhalo.

Kako smo navikli u dobu pandemije, festival će biti otvoren za dio posjetilaca uz poštivanje epidemioloških mjera, a moći će se pratiti i putem zvaničnih Facebook i YouTube kanala festivala.

Srđan Puhalo

“Cilj ovog festivala je da učinimo aktivizam “seksi”, da ga promovišemo, jer kad pandemija prođe, a nadam se da će ubrzo, vrijeme je da se svi restartujemo i krenemo sa novim strategijama i taktikama”, objasnio je Puhalo i istakao kako se nada da će ovim festivalom “kontaminirati” cijeli region.

Važnost borbe za slobodu medija i govora naglasio je i ambasador Kraljevine Nizozemske, Reinout Vos.

Ambasador Kraljevine Nizozemske Reinout Vos

“Ovaj festival vrlo je važan jer će na jednom mjestu okupiti sve najbistrije umove u borbi za zaštitu novinara i slobode govora. Novinari su svakodnevno meta napada, ne samo na Balkanu, već i u mojoj matičnoj zemlji, Nizozemskoj”, kazao je ambasador Vos i dodao kako je ponosan i sretan što Nizozemska ambasada može podržati ovaj projekat.

Bogatu listu predavača pohvalila je jedna od učesnica festivala, novinarka Rubina Čengić.

Rubina Čengić

“Iskreno vjerujem da će ovaj važan festival ideju o slobodi govora i misli pronijeti cijelim regionom. Imena koja su na listi učesnika zaista su fantastična”, zaključila je Čengić.

Festival počinje predavanjem Marka Somborca o političkoj karikaturi, te izložbom njegovih političkih karikatura koju će moći posjetiti svi zainteresovani istog dana od 13 satu u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Program prvog dana se nastavlja u Amfiteatru Doma mladih gdje se u 17 sati održava promocija knjige “Život sa Idijotima” Nenada Marjanovića, poznatijeg i kao dr. Fric.

Drugog dana Festivala u Amfiteatru Doma mladih biće održane panel diskusije: “Suočavanje sa prošlošću – da li su kosturi u ormaru ili pod tepihom?”, “Sloboda (na)rodu” i “Zašto je RnR postao bezopasan?”, dok su za “Dancing” dvoranu planirane diskusije: “Kako preživjeti pričanje uz vjetar – iskustva Soroševaca”, “Manji od makova zrna – kako je biti manjina?” i “Autošovinizam i kako živjeti sa tim”.

Takođe, tokom drugog dana Festivala biće uručena Nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja, a užem izboru našli su se Jadranka Miličević, Vehid Šehić, Miodrag Živanović, Slavo Kukić i Esad Bajtal.

Cjelokupni program možete pogledati na zvaničnoj stranici Festivala.