udari vjetra

FHMZ izdao narandžasto upozorenje, ostanite kući ako baš ne morate vani

nevrijeme bihac
FOTO: Screenshot / RTVUSK
Nevrijeme u Krajini

Jače padavine se očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog jakog do olujnog udara vjetra, te lokalno jače pljuskove. 

Udari vjetra se očekuju širom zemlje, a lokalni pljuskovi u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Udari vjetra se očekuju od 3 do 18 sati, a padavine sredinom dana i tokom poslijepodneva. 

Napominje se da će udari juga biti između 60 i 80, lokalno do 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima će biti od 20 do 40, lokalno do 50 l/m2.

Preporuke, mjere, prema WMO (Svjetska meteorološka organizacija)

  • Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena.
  • Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom.
  • Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi.
  • Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.   

Vremenska za nedjelju

U Bosni i Hercegovini danas će biti promjenljivo i nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetrovito u cijeloj zemlji uz umjereno i jako jugo, povremeno sa olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stepena. 

U Sarajevu danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Većina padavina se očekuje od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18 stepeni. 

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno sunčano na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U ostalim područjima pretežno oblačno vrijeme. Kiša je registrovana na zapadu i sjeverozapadu Bosne.

Temperature zraka u 7:00 sati: Bjelašnica 2 stepena, Ivan Sedlo i Sokolac 10, Bijeljina i Livno 12, Široki Brijeg 13, Sarajevo i Trebinje 14, Bugojno i Zenica 15, Mostar, Srebrenica i Tuzla 16, Bihać i Doboj 17, Prijedor i Sanski Most 18, Banja Luka 19 i Neum 20 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Nakon što četiri mjeseca nisu dobili platu, ljekari dali kolektivni otkaz