Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prva polovina marta

Meteorolozi FHMZ-a o vremenu u martu i kada stiže “bolja situacija”: Snijeg će brzo okopniti

Snijeg u Sarajevu
26.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Veliki snijeg pao je danas i u Sarajevu. U centru grada bez mnogo guzve. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U ovoj sedmici preovladavat će oblačno, a malo sunčanih intervala izgledno je u drugom dijelu sedmice

Ispred nas je razdoblje promjenjivog vremena sa slabim mrazom u pretplaninskim i planinskim područjima, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

U ovoj sedmici preovladavat će oblačno, a malo sunčanih intervala izgledno je u drugom dijelu sedmice. Povremene padavine često će biti na granici između kiše i snijega, u centralnim područjima Bosne i Hercegovine.

Pritom, naročito u višim predjelima može doći do formiranja dodatnog snježnog pokrivača. U Hercegovini i na sjeveru Bosne očekivane padavine biće u obliku kiše.

Jutarnje temperature zraka varirat će od -3°C do 3°C u Bosni, na jugu Hercegovine od 6 do 10°C. Najviše dnevne temperature između 0°C i 5°C, na jugu zemlje do 12 stepeni. Pred kraj sedmice očekivane maksimalne temperature dosezaće do 15 stepeni.

U periodu od 06.03. do 13.03. prema raspoloživim prognostičkim modelima, ponovo slijedi razdoblje nestabilnih vremenskih prilika.

Kiša će biti izraženija u zapadnim i južnim područjima naše zemlje. Temperature zraka u porastu a slab mraz se prognozira samo u centralnim i istočnim područjima.

Jutarnje temperature oscilirat će u rasponu između -1°C i 5°C u Bosni do 8°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 4°C i 10°C u Bosni i Hercegovini do 13°C.

Krajinović: Od srijede mnogo bolja situacija

Meteorolog Federalno hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović je istakao da će proteklog vikenda napadali snijeg brzo okopniti.

Meteorolog FHMZ-a Bakir Krajinović je istakao da će proteklog vikenda napadali snijeg brzo okopniti.

Najavio je prestanak padavina i osjetan rast temperatura.

“Do kraja sedmice sve manje i manje padavina uz temperature tokom jutra od minus jedan do četiri stepena celzijusova, na jugu do osam stepeni. Dnevna od dva do osam stepeni, na jugu zemlje od 11 do 16 stepeni. Napadali snijeg brzo će okopniti, već u srijedu situacija će biti mnogo bolja, kako za pješake, tako i za vozače, do tada oprezno”, naglasio je Krajinović.