Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski ambasador

Field: Pravosudni sistem i nosioci dužnosti moraju bolje služiti građanima

matt-field-downton-abbey (2)

Ustanovljeno je šta je potrebno – sada je vrijeme za akciju – naveo je Field

Britanski ambasador u BiH Matthew Field pozdravio je jučerašnji izvještaj stručnjaka o vladavini prava u BiH, koji je u Briselu predstavio viši nezavisni pravni ekspert Evropske unije Reinhard Priebe, a u kojem se, između ostalog, navodi da je VSTS postao dio pravosudnog problema, te da ta institucija nije ispunila ono što se od nje očekivalo.

Field je na Twitteru naveo da je vrijeme za akciju, te da pravosudni sistem i nosioci pravosudnih funkcija moraju bolje služiti građanima.

– Pozdravljam izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH. Pravosudni sistem i nosioci dužnosti moraju bolje služiti građanima. Sistematska reforma i promjene ponašanja su ključni za vraćanje povjerenja. Ustanovljeno je šta je potrebno – sada je vrijeme za akciju – naveo je Field.

Priebeov izvještaj je komentarisao i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, koji je kazao da se vlast mora posvetiti ovom izvještaju i zahtjevima građana.

– Zahtjevi građana za pravdom, koji su istaknuti u izvještaju, moraju se saslušati i ozbiljno riješiti od strane vlasti u BiH – poručio je Sattler.

U izvještaju koji je Priebe juče predstavio Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima BiH, između ostalog se navodi da pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva da se bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, te da niti jedna od 4 postojeće pravosudne nadležnosti ne funkcionišu adekvatno.

Izvještaj otkriva niz duboko zabrinjavajućih nedostataka vladavine prava u BiH, a ogromno poglavlje posvećeno je i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS).

Jedan od zaključaka ovog izvještaja je da je saradnja između državnih i entitetskih pravosudnih organa i dalje izuzetno slaba, te da nedostatak koordinacije i saradnje među pripadnicima pravosudnog sistema neizbježno stvara uslove ozbiljne disfunkcionalnosti i manjka efikasnosti. Dodaje se da je odnos tužilaca i policije daleko od jasnog ili efektivnog u borbi protiv kriminala.