ambasador velike britanije

Field zahvalio Vladi ZDK za podršku investiciji Adriatic Metalsa u Varešu

basic – field (1)

Ambasador Field je rekao da se prioriteti Vlade ZDK-a u dobroj mjeri poklapaju s prioritetima Ambasade Velike Britanije, a to su borba protiv korupcije, bolja radna mjesta, bolje javne usluge te slušanje glasa mladih i traženje najboljih načina da im se pomogne da ostanu u BiH i budu uspješni

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field posjetio je sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje je između ostalih razgovarao s premijerom Mirnesom Bašićem.

Bašić je upoznao ambasadora Fielda s potencijalima i resursima ovog kantona, fokusirajući se na rad Vlade od početka pandemije virusa korona. Naglasio je da je Vlada uspješno prevazilazila brojne izazove pandemije, što potvrđuje i 100-postotno izvršenje budžeta u 2021. godini te usvajanje budžeta za ovu godinu od 438 miliona KM, koji je najveći do sada.

Naglasio je da je Vlada početkom ove godine napravila iskorak u borbi protiv korupcije, formirajući poseban Ured za borbu protiv korupcije i pokrenuvši proceduru izrade nove Startegije za borbu protiv korupcije, prije usvajanja ove strategije na državnom nivou, a početkom prošle godine usvojena je i sedmogodišnja Strategija razvoja ZDK-a.

Ambasador Field je rekao da se prioriteti Vlade ZDK-a u dobroj mjeri poklapaju s prioritetima Ambasade Velike Britanije, a to su borba protiv korupcije, bolja radna mjesta, bolje javne usluge te slušanje glasa mladih i traženje najboljih načina da im se pomogne da ostanu u BiH i budu uspješni.

Zahvalio je Vladi ZDK-a za dobru saradnju s kompanijom “Eastern Mining”, u vlasništvu “Adriatic Metalsa”, koja vrši istraživačko-rudarske radove u Varešu.

– Taj projekt je jedna od najimpresivnijih stvari koje smo vidjeli u BiH, a dio mog posla je da osiguram da oni rade stvari na pravi način, ispunjavaju ekološke i druge standarde, ulažu u zajednicu i otvaraju radna mjesta koja imaju budućnost. Saradnja Vlade ZDK i “Eastern Mininga” ima pozitivan odjek i jedva čekam da se ova investicija realizuje kako je planirano – rekao je ambasador Field, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.