Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oboren još jedan izvještaj

Fijasko Tužilaštva KS na sjednici Skupštine zbog slučaja “Dženan Memić”

feraget sarajlija – printscreen

Simptomatično, glavna tužiteljica KS je, dok je govorio Feraget, izašla iz sale Skupštine KS

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nije usvojen izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2020. godinu. Umjesto toga, Skupština KS je usvojila inicijativu koja će ići Visokom sudskom i tužilačkom vijeću o pokretanju smjene glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije.

Piše: A. DUČIĆ

Obaranje godišnjeg izvještaja Tužilaštva KS, četvrtog zaredom nagovijestio je Fokus.ba , budući da se u tom aktu kojeg je podnijela glavna tužiteljica KS Sabina Sarajlija između ostalog navodi i to da čak 21 tužilac od 48 nije ostvario normu u prošloj godini. Za obaranje izvještaja ruku je diglo čak 20 zastupnika.

Na račun aktuelne glavne tužiteljice Sarajlije na sjednici Skupštine KS iznesene su oštre kritike, a posebno zbog katastrofalnog rada u predmetu “Dženan Memić”. Za govornicom su se tokom trajanje sjednice kasno sinoć obratili i Arijana i Muriz Memić, te advokat Ifet Feraget.

“Vi ste trebali postrojiti te tužicoe i tražiti odgovore barem na jedno od ovih pitanja. Tužilac Kreštalica je donio naredbu o obustavu istrage protiv policajaca da nema krivičnog djela, a kasniej je protiv njih potvrđena optužnica protiv Suda BiH. Zašto ga niste pitali kako to da nisi vidio krvavu majicu, a vidjeli su tužioci BiH, Čampara ili Hasanspahić. Dakle ovdje imate komplot, jedan dogovor grupe ljudi da se sačuva nečija glava, nekoga ko je ubio Dženana – izjavio je za govornicom Skupštine Feraget dok mu je tužiteljica Sarajlija nešto dobacivala,  zbog čega je bila upozorena.

Simptomatično, glavna tužiteljica KS je ubrzo nakon toga, dok je govorio Feraget, izašla iz sale Skupštine KS, da bi se kasnije opet vratila.

– U odluci Ustavnog suda je navedeno da glavna tužiteljica nikada Ustavnom sudu nije dostavila zapisnik o uviđaju. Dakle na dva zahtjeva Ustavnog suda Kantonalno tužilaštvo im nije dostavilo zapisnike i na taj način je dezavuisalo i Ustavni sud. Zašto? Zato što se u tom aktu navodi da se radi o ubistvu – kazao je Feraget.

Arijana Memić je u svom obraćanju je navela da je jedva čekala da lično glavnoj tužiteljici KS na sjednici Skupštine da postavi pitanja “jer smo vas mi kao porodica vec 100.000 puta kontaktirali, tražili smo sastanak, a vi ste nam odgovorili samo da dostavimo dokaz o smrti”. Ovo su pitanja koja je Memić postavila Sarajliji:

1. Šta je obaveza Kantonalnog tužilaštva KS i glavne tužiteljice u slučaju kada iz pravosnažne presude VS FBiH proizilazi da je vođena pogrešna istraga, podignuta neutemeljena optužnica koja je rezultirala oslobađajućom presudom?

2. Konkretno, šta je ili šta će KTKS poduzeti u slučaju „Dženan Memić“, vodeći se činjenicom da je potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici koju je podiglo navedeno tužilaštvo?

3. Da li će biti poduzete disciplinske ili neke druge mjere za tužitelje kojima je dokazano da su zastupali pogrešnu optužnicu, trošili vrijeme, nisu zastupali oštećenu stranu na način na koji su trebali, na kraju, trošili novac građana KS, pri tome uznemiravali javnost ili ćete se pozvati na nastupanje zastare disciplinskog prekršaja jer je proteklo 5 godina od događaja?

4. Šta KTKS namjerava uraditi kako bi se dao odgovor na pitanje “Ko je ubio Dženana Memića”?! Naime, iako je KT KS izgubilo nepristrasnost da dalje postupa u ovom predmetu da li ćete se barem javno oglasiti po ovom pitanju?

5. Jeste li barem jednom uzeli da pogledate spis tužilaštva, optuznicu u nasšem predmetu? Da kao pravnica, sami ocijenite, ima li smisla to sto rade vaši tužioci?

6. Znate li vi tužiteljice ko je ubio Dženana?

7. Ko vam je naredio da nastavite štititi njegove ubice?

– U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo istragu i podiglo optužnicu. Istraga je bila efikasna. Sud u Sarajevu je procijenio da ima dovljno dokaza za potizanje optužnice. Sudbina predmeta je takva da je Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu. Sačekat ćemo pismenu presudu Vrhovnog suda FBiH i tek tada možemo reći da li se radilo o propustima tužilaca koji su doprinijeli da se predmet tako okonča. Tek tada možemo vidjeti da li je bilo greška ili ne i da li je bila namjerna – onda se radi prijavljivanje, ako ima odgovornosti. Ako ćemo ići dalje, treba vidjeti koje su radnje preuzete. Budite sigurni da ja neću zanemariti to, svjesna sam značaja predmeta i koliko je Tužilaštvo stvorilo negativnu percepciju – bio je odgovor Sabine Sarajlije.