Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fikret Abdić će u Agrokomerc pokušati uvesti biznismene iz Srbije

BiH

Vladimir Gak u posjeti Velikoj Kladusi

Delegacija iz srbijanske općine Inđija zainteresirana je za saradnju sa općinom Velika Kladuša. Načelnik Inđije Vladimir Gak boravio je zajedno sa saradnicima u dvodnevnoj posjeti Velikoj Kladuši tokom prošlog vikenda. Gaka je primio novoizabrani načelnik Velike Kladuše Firket Abdić. I jedna i druga strana najavili su velike projekte između dvije općine.

Jedan od učesnika sastanka inđijskih i velikokladuških vlasti potvrdio je za Patriju da je tokom sastanka razgovarano i o kompaniji Agrokomerc. Srbijanci su zainteresirani da preuzmu neke od Agrokomercovih pogona u Velikoj Kladuši. Abdić će učiniti sve da im to i omogući.

Ovo je druga posjeta Gaka Abdiću i Velikoj Kladuši u posljednja dva mjeseca. Prije službene posjete Općini, Gak je dolazio u posjedu Laburističkoj stranici Fikreta Abdića.

Abdić je za načelnika Velike Kladuše izabran na lokalnim izborima 2. oktobra ove godine. Ne iznenađuje da u prvim danima mandata saradnju pokušava uspostaviti sa srbijanskim općinama. Tokom srpske agresije na BiH od 1992. do 1995. godine osnovao je autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna, koja je obuhvatala sjeverni dio Bosanske Krajine. Direktno je sarađivao sa najvišim civilnim i vojnim vrhom bosanskih Srba i vlastima iz Beograda, koji će kasnije završiti pred Međunarodnim sudom za ratne zločine.

Zbog zločina je osuđen i sam Abdić. Kantonalni sud u Karlovcu Abdića je osudio na kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima. Godine 2005. Vrhovni Sud RS promijenio je kaznu u 15 godina zatvora, piše Patria.