Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fikret Abdić na pragu pobjede u Velikoj Kladuši

fikret abdic

Fikret Abdić, kandidat Laburističke stranke, na pragu je pobjede za načelnika Općine Velika Kladuša, tvrde u ovoj stranci.

“Naš kandidat vodi u svim izbornim mjestima. Još uvijek nije zvanično, ali uskoro će biti. Zauzeti smo oko zbrajanja glasova za vijeće”, kazala je za N1 Elvira Abdić Jelenković, kćerka Fikreta Abdića

Podsjetimo, Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Proglašen je krivim zbog uspostave samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave te samozvane pokrajine.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

Krajem decembra 2013. godine, došlo je do raskola unutar Demokratske narodne zajednice (DNZ) u Velikoj Kladuši, stranci čije pristaše podržavaju Fikreta Abdića, a koji nisu prihvatili novoizabrano rukovodstvo ove stranke na čelu sa Rifatom Dolićem.

Dvije sedmice nakon Kongresa stranke, raspušten je Općinski ogranak DNZ BiH Velika Kladuša na čijem je čelu bila Elvira Abdić-Jelenović i nakon čega je formirana Laburistička stranka BiH (LS BiH).