Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Fikret Hodžić je prije provedene procedure znao da će dobiti posao nabavke respiratora

Sarajevo: Nastavlja se suđenje Novaliću i ostalima u aferi “Respiratori”
14.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Pred Sudom BiH danas je nastavljeno sudjenje federalnom premijeru Fadilu Novalicu i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fikret Hodzic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Hodžić je uposleniku banke u kojoj njegova firma ima račun još 30. marta prošle godine poslao poruku u kojoj je napisao da očekuje veći priliv novca, te ga pitao hoće li mu pomoći

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih prošle godine 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH. Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Svjedok Tužilaštva BiH Adnan Garčević, uposlenik Privredne banke Sarajevo koji je bio u komunikaciji s Fikretom Hodžićem u vezi s računom “Srebrene maline”, potvrdio je danas da mu je Fikret Hodžić 30. marta prošle godine poslao putem Vibera poruku da će uskoro na račun “FH Srebrena malina” stići veći priliv novca, te da li može računati na Garčevićevu pomoć.

RAZLIČITI PODACI NA UGOVORU I PROFAKTURI

Svjedok tvrdi da na tu poruku nije odgovorio Hodžiću, ali da su se u narednim danima čuli telefonski i da mu je Hodžić rekao da će mu država uplatiti novac za nabavku respiratora. Tužilaštvo BiH saslušanjem ovog svjedoka želi dokazati da je Fikret Hodžić znao da će dobiti posao vrijedan 10,5 miliona maraka i prije nego što je Federalna uprava Civilne zaštite pokrenula proces javne nabavke.

Podsjećamo, Vlada FBiH tek je na sjednicama 1.i 2. aprila odobrila sredstva neophodna za kupovinu medicinske opreme protiv Covid 19, a FUCZ nadležnima nije dostavio specifikaciju opreme, tačnije respiratora za koje je novac uplaćen “FH Srebrena malina”.

Tokom Garčevićevog svjedočenja, on se nije mogao sjetiti je li mu Hodžić u telefonskom razgovoru tražio pomoć prije ili nakon što je 10,5 miliona uplaćeno na račun njegove firme. Međutim, nakon što ga je tužilac Mirza Hukeljić podsjetio na njegov iskaz dat u septembru prošle godine tokom istrage o ovom predmetu i nakon što mu je konkretno pitanje o tome postavila predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović, razjašnjeno je da je svjedok ipak s Hodžićem komunicirao o uplati novca za respiratore prije nego što je i zaključen ugovor između “FH Srebrena malina” i FUCZ, a što se desilo 3. aprila prošle godine.

Tužilac Hukeljić je Garčeviću predočio i Ugovor o kupovini respiratora, kao i profakturu koji su nađeni u Privrednoj banci Sarajevo. Na Ugovoru je naveden tip respiratora HCVE 003,a na profakturi ACM812 A, a oba ova dokumenta su pravni osnov za postupanje banke u slučaju prispjeća i dalje transakcije novca koji pristiže na račune njihovih klijenata.

Garčević je potvrdio i da je u vezi uplate 10,5 miliona KM za respiratore izdata garancija crnogorskoj firmi BTL medical u iznosu od 4,1 milion KM, ali garancija nije upotrijebljena, a svjedok je potvrdio i da se ova crnogorska firma prvo pojavila kao isporučioc respiratora.

Kasnije je novac i to oko četiri miliona eura, što je nepunih osam miliona maraka uplaćeno isporučiocu u Kini.

Braco Stupar, član Sudskog vijeća pitao je svjedoka zbog čega je izdata garancija crnogorskoj firmi i da li je ta firma tražila naknadu za posredovanja, na što Grčević nije znao odgovoriti.

MARIĆ I KINEZI

Kao svjedok danas se pojavio i Redžep Hodžić, brat Fikreta Hodžića koji je uposlenik “FH Srebrene maline”.

Odgovarajući na pitanja tužitelja Hukeljića o tome da li je bio uključen u nabavku respiratora, on je odgovorio odrečno, kazavši da je za respiratore čuo tek nekoliko dana prije isporuke.

Iz pitanja tužitelja ovom svjedoku moglo se saznati i da je Kristijan Marić često spominjan u porukama i Viber prepiskama prikazanima na ranijim ročištima u ovom predmetu boravio u poslovnici firme “FH Srebrena malina” kod Fikreta Hodžića, ali njegov brat je danas kazao da ga je kratko upoznao i da ne zna o čemu je vlasnik “Srebrene maline” razgovarao s Marićem.

Brat Fikreta Hodžića nije se danas mogao sjetiti da li je Marić bio u posjeti prije ili nakon uvoza respiratora, a tužitelj ga je podsjetio na njegov iskaz iz istrage kada je kazao da je to bilo prije isporuke respiratora.

Ovaj svjedok je ispitan i na okolnosti slanja e-mailova prema nalogu Fikreta Hodžića izvjesnom Edmundu Čuu u Kinu i to 29. juna prošle godine, nakon što su respiratori već dva mjeseca bili u BiH i nakon što je pokrenuta istraga o njihovoj nabavci.

Dokumenti koje je tražio od Kineza, među kojima je i certifikat za respiratore i faktura stigli su 1. jula, a svjedok je kazao da je to radio jer je Fikretu Hodžiću bio onemogućen pristup službenim prostorijama firme.

Ko su tačno osobe s kojima je ovaj svjedok komunicirao u Kini danas nije pojašnjeno.

Danas je svjedočila i Hodžićeva rodica Emina Mehmedović, inače zaposlena na administrativnim poslovima u “FH Srebrena malina”. Ona je govorila o tome da je slala Agenciji za lijekove i medicinsku opremu zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz medicinske opreme. To je učinila, kako kaže, prema nalogu direktora Hodžića.

Također, posvjedočila je i da je skenirala ugovor o nabavci respiratora HCVE 003, po nalogu Hodžića, kao i da je i prije nabavke respiratora FUCZ-u proslijedila ponudu za nabavku druge medicinske opreme, odnosno maski.

ZAŠTO JE NERVOZAN SUDIJA PERIĆ

Zanimljivost koja je karakteristična za više ročišta na ovom suđenju jeste da je evidentno da član Sudskog vijeća Branko Perić često ispoljava nervozu i nestrpljivost prema tužiteljima, a naročito kada oni izvode materijalne dokaze. Perić često ima primjedbe da su dokazi koje su do sada izveli tužitelji “nebitni, da nisu relevantni”, a kada bi se Perićevo ponašanje na ovom suđenju posmatralo s aspekta nepristranosti, zasigurno bi i stručnjaci upitnim ocijenili njegovo današnje ponašanje.

Naime, u trenutku kada je tužitelj Hukeljić zatražio da se na grafoskopu pokažu neki od dokumenata, Perić je nervozno dobacio tužitelju “oslobodite se grafoskopa kao kulta sudnice”.

Inače, za novinare je veoma bitno, a sve kako bi što kvalitetnije izvijestili javnost o ovom procesu da što više dokumenata bude prikazano na grafoskopu, jer tada ih i one bolje vide i razumiju, jer u sudnicama nije dozvoljeno niti snimanje, niti fotografiranje, pa je sve ono što bude prikazano na grafoskopu, a što mediji prate putem monitora u sudnici jedna od olakšavajućih okolnosti za njihov rad.

Zbog čega prikaz dokumenata, odnosno dokaza, na grafoskopu smeta Periću ostalo je nejasno.

Također, Perić je kada je advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović pitala svjedoka Grčevića da li je njemu poznato da je novac koji je “FH Srebrena malina” uplatila kineskom isporučiocu i stigao u Kinu, umjesto da dopusti svjedoku da odgovori na to pitanje on rekao “naravno da je stigao, kako bi roba bila isporučena”.

Na ovo mu je Avdibegović odgovorila “logično”, a svjedok se nije uspio ni izjasniti o ovom pitanju.

Podsjećamo, u dosadašnjem toku suđenja izvedeni materijalni dokazi i brojna svjedočenja pokazali su da je firma “FH Srebrena malina” bila povlaštena u procesu nabavke respiratora. U vrijeme kada su odabrani za firmu s kojom se pregovora o nabavci respiratora “Srebrena malina” niti je imala dozvolu za promet medicinskom opremom, niti je imala osigurane respiratore. Hodžiću je prvo uplaćeno 10,5 miliona, a potom je on tek tražio od koga će kupiti respiratore.

Dosadašnji tok suđenja je pokazao da za nabavku uređaja neophodnih za spašavanje života nisu konsultirani stručnjaci niti zvanične zdravstvene institucije i ustanove i da je za nabavku znao veoma uzak krug ljudi bliskih Novaliću i Solaku, a za tu nabavku nije znao ni Federalni štab Civilne zaštite, niti Vlada FBiH.

I posljednje, ne manje važno, Fikret Hodžić je u posao nabavke respiratora ušao jer ga je na premijera Fadila Novalića uputio izvjesni Asim, za kojeg se pretpostavlja da je SDA zvaničnik Asim Sarajlić. Tako je i počela priča o respiratorima koji su nabavljeni, ali se u bolnicama u BiH, izuzev na KCUS-u, kako je barem rekla direktorica Sebija Izetbegović ranije u Sudu BiH, ne koriste u jedinicama intenzivne njege, a zašto su i nabavljeni.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. septembar.