BiH

Filipović: Nedopustivo je da razlika u prosječnoj plati u Centru i u Ilijašu bude 560 KM

12/06/2017

“Jasno nam je da u stranci premijera Elmedina Konakovića Općina Centar vrijedi više nego deset drugih općina, ali nedopustivo je da razlika u prosječnoj plati u Centru i u Ilijašu bude 560 KM! Na djelu je neviđeno socijalno raslojavanje stanovnika Kantona Sarajevo i socijalna nepravda kojoj se mora stati u kraj. Ovo je očita posljedica dosljednog provođenja fildžan politike, kojom SDA cijeli Kanton, pa i državu, svodi na potez od Baščaršije do Marindvora“, izjavio je Damir Filipović, predsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (FOM SDP BIH) i vijećnik u Vijeću Općine Ilijaš, u reakciji na objavljene podatke o visini prosječnih plata u FBIH.

“Prema podacima koje je objavio Federalni zavod za programiranje razvoja prosječna neto plata u Kantonu Sarajevo u 2016. godini iznosila je 1.018 KM, s tim da vlada ogroman nesrazmjer između centralnih gradskih i rubnih općina Kantona. Tako prosječna neto plaća, bez toplog obroka i prevoza, u Općini Centar iznosi 1200 KM, dok u Ilijašu iznosi 640 KM.

Dakle, u Centru dobiju gotovo duplu platu u odnosu na radnike u Ilijašu! Kakvu poruku ovo šalje mladim ljudima? Kako očekujete da ih zadržimo u zemlji ako je jedina nada za iole perspektivan život zapravo zapošljavanje u državnim institucijama?

Nikakav izgovor ne može biti to što su u Sarajevu smještene državne i federalne institucije. Da li to znači da bi, da nema državnih institucija, prosječna plata u Sarajevubila 640 KM? Primjera radi, u Tuzli, koja nema nikakvih državnih i federalnih institucija, prosječna plata je 874 KM, dok je u Bosanskoj Krupi koja nema ni kantonalnih institucija i koja je saobraćajno neuporedivo lošije uvezana, prosječna plata 766 KM. Nije problem postojanje državnih institucija, problem je nepostojanje privrede, sistemska nebriga za razvoj industrije i proizvodnog sektora, te strogi fokus vlasti na izmišljanje novih načina kako što više ‘svojih’ nakačiti na državne jasle.

Ova socijalna nepravda između stanovnika dvije općine udaljene desetak kilometara je, očito, rezultat dvadesetogodišnje suverene vlasti SDA u Kantonu Sarajevo u protekle dvije decenije. Na primjeru Ilijaša očito je da vlada Elmedina Konakovića, ne samo da je nastavila sa politikom prethodnih vlada, nego nema nikakvu viziju, strategiju, plan i način za suzbijanje ovog poražavajućeg stanja i socijalne raslojenosti“, poručio je Damir Filipović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.