BiH

Filipu Vujanoviću uručena nagrada Isa-beg Ishaković

30/11/2017

Međunarodna nagrada Isa-beg Ishaković za 2017. godinu dodijeljena je predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću na večerašnjoj svečanosti održanoj u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Nagrada koja nosi ime utemeljitelja bh. prijestolnice, Sarajeva, afirmiše vrijednosti tolerancije, suživota i prihvatanja različitosti, a dodjeljuje se predsjednicima i državnicima podižući tako mostove i dodatno jačajući prijateljske odnose BiH sa zemljama odakle dolaze laureati.

 

Gala svečanosti u Narodnom pozorištu čiji je domaćin i pokrovitelj bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prisustvovale su brojne zvanice iz diplomatskog kora, političkog, kulturnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini i upriličen je bogat umjetnički program.

Vujanoviću je priznanje dodjeljeno po odluci Komiteta Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković u 13. sazivu koji je i ovaj put okupio najeminetnije predstavnike bosanskohercegovačke akademske zajednice.

Akademik Mirko Pejanović je u obrazloženju te odluke naveo da je predsjednik Vujanović državnik posvećen dijalogu, te da je veoma značajan njegov doprinos daljem jačanju prijateljskih odnosa BiH i Crne Gore, te unaprijeđenju ukupnih odnosa u regiji zapadnog Balkana.

– Punopravno članstvo u NATO savezu i osjetan napredak u pravcu ispunjavanja uslova za članstvo u EU snažan su poticaj i ostalim zemljama zapadnog Balkana koje se mogu rukovoditi primjerom Crne Gore i njenim iskustvima – kazao je Pejanović.

Vujanović je, uz zahvalnost Komitetu, kazao da je istinska čast dobiti ovu nagradu.

– Ova nagrada me neizmjerno raduje iz dva razloga. Prvo, dodjeljena je od Komiteta koji čine akademici i univerzitetski profesori, čije djela i ugled nagradi daju posebnu vrijednost, a nagrađenog obavezuju na najdublju zahvalnost. Drugo, nagrada nosi ime Isa-bega Ishakovića, regionalnog velikana i dobrotvora koji je utemeljio Sarajevo na vrijednostima zajedništva u različitosti kroz poruku njegovog životnog djela da je sklad i suživot vrijednost koju moramo trajno baštiniti posvećeni miru i razvoju. A miru i razvoju iskreno moramo biti, a uvjeren sam, i jesmo posvećeni – kazao je Vujenović dodajući da je grad Sarajevo nastao na dobročinstvu.

Za ovih 555 godina od utemeljenja Sarajeva, po njegovim riječima, u njemu, ali i cijeloj BiH istorija svjedoči o vremenima sklada i suživota, poruke vakufa Isa-bega. Ali istorija istovremeno svjedoči da su ovo bili prostori uzdizanja i propadanja velikih i moćnih imperija, prevrata i revolucionarnih zanosa, ali i ratnih tragedija koje su, kako je kazao crnogorski predsjednik, potresale prostor BiH i ugrožavale ili uništavale bogatstvo dobra i sklada.

– Ovaj grad je to sve preživio i opstao zahvaljujući vrijednostima dobročinstva, solidarnosti i afirmacije opšteg dobra na kojem je građeno i u najtežim trenucima izgrađeno zajedništvo kao potvrda istine da je grad sazdan od građevina, ali da mu bogatsvo duše daju svi njegovi građani – istakao je Vujanović.

Pošto je Isa-beg svoje vakufe imao i na širim prostorima bivše države, naveo je Vujanović, to je njegova poruka nužnosti sklada i sporazuma regionalno vrijedna.

– Neophodna su nam dobročinstva da bi gradili društvo u skladu s potrebama modernog čovjeka koji je razumio iskustva prošlosti. Neophodno nam je da živimo sadašnjost bez zatočenoštva prošlošću – istakao je Vujenović.

Komitet Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković u 13. sazivu okupio je najeminetnije predstavnike bosanskohercegovačke akademske zajednice, a aktuelnim sazivom Komiteta predsjedavao je akademik Ljubomir Berberović. U radu Komiteta među ostalim sudjelovali su akademkinja Adila Pašalić-Kreso, akademkinja Mirjana Vuković, akademik Abdulah Šarčević, akademik Zdenko Lešić, akademik Taib Šarić, akademik Dejan Milošević, akademik Mirko Pejanović, akademik Perica Vidić, akademkinja Branislava Peruničić, akademik Vladimir Premec i dr.

Nagradu “Isa-beg Ishaković” utemeljilo je Društvo za zaštitu kulturne baštine Klepsidra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.