Tužiteljstvo HNK

Finansijska policija FBiH provjerava poslovanje Aluminija

aluminij 1222

Naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona naložilo je Finansijskoj policiji FBiH da izvrši nadzor nad finansijskim poslovanjem svih uprava mostarskog Aluminija, saznaje se u utorak iz Ureda glavnog kantonalnog tužitelja.

Pored toga, Tužiteljstvo je naložilo da se tim nadzorom obuhvati cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Finansijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Finansijske policije.

Također, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s ‘velikim’ dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.

Usporedo s tom aktivnošću, Tužiteljstvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužiteljstvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.

U narednom razdoblju uslijedit će pozivanje i preostalih članova pojedinih uprava te predsjednika i članova nadzornih odbora iz pojedinih razdoblja rukovođenja Aluminijem, navodi se u priopćenju.

Iz Tužiteljstva naglašavaju kako je od njihovog zadnjeg priopćenja, tj. javnog poziva, Kantonalno tužiteljstvo HNK zaprimilo svega jednu kaznenu prijavu od Udruge malih dioničara “Aluminija” d.d. Mostar.

“Tužiteljstvo HNK-a profesionalno postupa u svim gore navedenim predmetima i još jedanput odbacuje insinuacije o neprofesionalnosti i političkom utjecaju i zahvaljuje pojedinim medijima koji su svojim objektivnim pisanjem te prezentiranjem pojedinih dokaza i činjenica postali koristan izvor informacija za ovo Tužiteljstvo”, zaključuje se u saopćenju.