Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za BHRT

Finci: Misa za Bleiburg korisna samo onima koji ne žele dobro BiH

finci (1)

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj je takođe bilo teško pronaći mjesto, jer ona trenutno predsjedava EU

Sloboda vjeroispovijesti kaže da svako ima pravo da se moli u svom objektu na način kako to njegova religija propisuje. Međutim, nismo za misu bleiburškim žrtvama, izjavio je za BHRT Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Finci je istakao da je ove godine bilo jako teško naći mjesto gdje će biti obilježena misa za stradale na Bleiburgu.

“U samom Bleiburgu je to pod strogom kontrolom austrijskih vlasti i Austrijske biskupske konferencije koja je zabranila održavanje, jer to više nije molitva, već slavljenje nacističkih, ustaških događaja i vlasti NDH”, rekao je Finci.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj je takođe bilo teško pronaći mjesto, jer ona trenutno predsjedava EU.

“Malo je teško 9. maja slaviti Dan pobjede nad fašizmom, a 16. odavati poštu tim istim fašistima koji su poginuli na Bleiburgu”, naglasio je Finci.

Dodao je da su zbog toga Hrvatski sabor i Bleiburški počasni vod odlučili da to bude u Sarajevu, a sarajevski kardinal je prihvatio da vodi tu misu i prije nego što je pandemija koronavirusa zatvorila granice Austrije i Hrvatske.

Finci je istakao kako vjeruje da neće biti incidenata na najavljenim protestima antifašista u Sarajevu.

“Protesti će biti održani prilično daleko od katedrale, tako da mislim da će i misa i protesti protiv nje proći sasvim mirno”, rekao je Finci.

Kako je rekao, organizatorima bi možda bilo drago da dođe do incidenata, da neko baci kamen i razbije staklo na katedrali, jer bi to, dodao je, dokazalo da u BiH Katolici ne mogu normalno živjeti.

Istakao je da održavanje ove mise ne služi pomirenju između naroda u BiH, te da nikome ne koristi, osim, kako je rekao, onima koji ne žele dobro BiH.