Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Finci: Večeras otvaramo most prema aškenaskoj jevrejskoj kulturi

jakob finci

Jevrejska opština u Sarajevu u suradnji s Jevrejskim kulturno prosvjetnim i humanitarnim društvom “La Benevolencija” obilježit će večeras u Sarajevu Evropski dan jevrejske kulture koncertom klezmer muzike u izvedbi ansambla “Kontra – kvartet” iz Maribora.

Klezmer je muzička tradicija istočnoevropskih Jevreja Aškenaza, a etno grupa “Kontra kvartet” je izvodi u originalnom obliku.

Evropski dan jevrejske kulture tradicionalno se obilježava u prvoj sedmici septembra

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakov Finci kazao je Feni da će se večeras publici predstaviti saržajima koje uspješno izvode u Sloveniji i drugim državama.

– To će biti prilika i građanima Sarajeva da večeras čuju nešto što, vjerojatno dosad nisu imali priliku čuti. Na njima je da ocijene da li im se i u kojoj mjeri to sviđa – kazao je.

Evropski dan jevrejske kulture tradicionalno se obilježava u prvoj sedmici septembra, a ovogodišnja tema su “Mostovi”, što podrazumijeva mostove prijateljstva i razumijevanja među ljudima i narodima, te prožimanje različitih kultura i tradicija.

– Upravo zbog toga odlučili smo da večeras otvorimo most prema aškenaskoj kulturi, kulturi Jevreja koji u malom broju žive u BiH – kazao je.

Za razliku od sefarda, koji su na ove prostore došli nakon izgona iz Španije, njihov maternji jezik nije ladino, nego je to jidiš što je mješavina njemačkog, ruskog, hebrejskog i drugih lokalnih jezika.

– I dok u BiH uglavnom svi znamo za sefardske romanse, rijetko smo imali priliku slušati aškenasku muziku, što je kombinacija džeza i romske muzike – kaže Finci.

Evropski dan jevrejske kulture obilježava se od 1996. godine širom Evrope u prvoj sedmici septembra u cilju zbližavanja Jevreja sa sredinom u kojoj žive i rade, a Jevrejska zajednica BiH priključila se 2000. godine.

U većini država Evrope, gdje žive Jevreji, jevrejske zajednice prve sedmice septembra “otvaraju” vrata svojih opština, muzeja, sinagoga da bi predavanjima, razgovorima, koncertima i drugim sadržajima sugrađane informirali o dijelu bogate kulture jevrejske tradicije i kulture.

Koncert ansambla “Kontra kvartet” najavljen je za večeras u 19.30 sati u sali Jevrejske opštine u Sarajevu, a ulaz je slobodan.