Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Firma koja je povezivana s Dodikom skinuta s američke crne liste!

ofac crna lista

U februaru prošle godine podnijeli su zahtjev OFAC-u da ih se skine s crne liste, koji je očito prihvaćen

Ministarstvo finansija SAD-a ažuriralo je listu sankcija vezanih za područje Balkana te je sa te liste skinuta jedna firma iz Republike Srspake kao i njen nekadašnji vlasnik.

Naime, Ministarstvo finansija SAD-a sa liste je skinulo Slobodana Stankovića koji je preminuo u februaru 2023. godine.

Također, sa liste je sa Stankovićem skinuta i njegova kompanija Integral inžinjering iz Laktaša, a koja se također povezivala s Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a i predsjednikom RS koji se već odavno nalazi na crnoj listi.

Podsjećamo, kompanija Integral je na listi OFAC-a završila krajem 2022. godine. Tada je navedeno, između ostaog, kako je firma dobila neke od najvećih projekata zbog veza s rukovodstvom RS-a.

“Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca. Stanković je takođe bivši vlasnik alternativne Televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medij pod ličnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u RS ugrožava stabilnost i podriva Dejtonski sporazum”, naveli su tada iz OFAC-a.

Integral Inžinjering je također, podsjećamo, u februaru prošle godine podnio zahtjev OFAC-u da ih se skine s crne liste.

“U ovom procesu „Integral inženjering“ zastupa renomirana i referentna advokatska kancelarija iz Vašingtona i vjerujemo u veoma brzo pozitivno rješenje budući da smo podnijeli dokaze po svim traženim pitanjima”, kazali su navodeći da dokazi, uz ostalo uključuju detaljne informacije o poslovanju “Integral inženjeringa” od 2006. godine, te o promjenama u vlasničkoj i menadžerskoj strukturi Integrala nakon što je Slobodan Stanković, osnivač i direktor Integrala, preminuo 07.02.2023.godine, “ali nažalost još uvijek nije izbrisan sa OFAC liste”.