Firma Zorana Injca dobila ugovor i od ‘Puteva RS’ u kojima je on zaposlen

putevi rs

Javno preduzeće “Putevi RS-a“ dodijelilo je ugovor u vrijednosti oko 80.000 KM firmi “Way2GO“, koja je u vrijeme izbora najpovoljnijeg ponuđača bila u vlasništvu Zorana Injca, koji je zaposlen u “Putevima RS-a“, saopćeno je danas iz Transparency International (TI) u BiH.

Ugovor je dodijeljen za “Izradu studije i projekta implementacije sistema za automatsko mjerenje ukupne mase i osovinskog opterećenja teretnih vozila u pokretu“, te je i u ovom slučaju, kao i u slučaju “Aerodroma RS-a“, konzorcij na čelu sa “Way2GO“ bio jedini ponuđač.

-Posebno je zanimljivo da je u tenderskoj dokumentaciji za ovu nabavku kao kontakt osoba u ‘Putevima RS’ bio naveden upravo Zoran Injac, čime se našao u direktnom sukobu interesa – tvrde iz TI BiH.

“Way2GO“ d.o.o. Banja Luka, kako je TI BiH već ukazivao, je preduzeće koje je tek nedavno osnovano, a dosad su, i to u razmaku od nekoliko dana, kao najpovoljniji ponuđač izabrani od strane dva javna preduzeća – “Aerodromi RS-a“, gdje je Zoran Injac predsjednik Nadzornog odbora i “Putevi RS-a“, gdje je zaposlen. Ukupna vrijednost ovih poslova je oko 167.000 KM.

TI BiH navodi da Zakon o javnim preduzećima RS kao sukob interesa definiše upravo situacije kada interes povezanih osoba u preduzeću, u koje spadaju svi zaposleni, utiče ili može uticati na interes preduzeća, te propisuje obavezu povezanim osobama da daju uvid u sve transakcije ili odnose koje bi mogle dovesti do sukoba interesa.

Zakon također izričito zabranjuje davanje povoljnijih uslova zaposlenima ili osobama koja su sa njima povezana, kao i obavezu svima da ukoliko imaju saznanja o postojanju sukoba interesa o tome obavijeste upravu i nadzorni odbor.

Iz TI BiH navode da su uputili zahtjev “Putevima RS-a“ da dostavi informacije o tome da li su nadzorni odbor i uprava upoznati sa svim okolnostima u vezi s ovom javnom nabavkom, te ukoliko nisu koje će mjere poduzeti, imajući u vidu evidentni sukob interesa pri provođenju nabavke.