Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MINISTARSTVO ČASTI TAJKUNE

Firme koje su otpustile 1.200 radnika dobile poticaj od 3,5 miliona

211130dzindic_markica

Prema podacima koje su ove firme dostavile Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i podacima o broju zaposlenih sa FIA-e evidentna je drastična razlika u broju trenutno zaposlenih i broju radnika koje su ove firme imale prije početka pandemije

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije očigledno ništa nije naučilo iz prošlogodišnje podjele 30 miliona maraka za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, piše Žurnal.

Tada su novac dobile firme koje su otpustile više od 2,5 hiljade radnika. Skoro pola miliona maraka dodijeljeno je firmama sa samo jednim zaposlenim dok novca nije bilo za firme kojima je bio ograničen ili zabranjen rad. Novih 30 miliona maraka, namijenjenih za očuvanje radnih mjesta, neće ispraviti greške koje je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije napravilo prošle godine. Naprotiv, novac je ponovo dodijeljen firmama koje su u pandemiji otpuštale radnike. Pomoć su dobile i firme koje su prošle godine ostvarile višemilionske dobiti.

Prema podacima koje su ove firme dostavile Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i podacima o broju zaposlenih sa FIA-e evidentna je drastična razlika u broju trenutno zaposlenih i broju radnika koje su ove firme imale prije početka pandemije. Najdrastičniji primjer je pet firmi koje su dobile 3,5 miliona maraka pomoći a koje u avgustu 2021. godini imaju oko 1.200 radnika manje nego u 2019. godini.

Firma Prevent Zenica ove godine, u odnosu na 2019. godinu, ima 347 radnika manje. Bez obzira na to Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije početkom decembra ovoj firmi dodijelilo je 700 hiljada maraka poticaja “za očuvanje radnih mjesta”.


Firma Prevent Specialis u 2019. godini imala je 438 zaposlenih radnika da bi do avgusta ove godine broj zaposlenih u ovoj firmi pao na 212 radnika. Za očuvanje radnih mjesta i ova firma od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dobila je 700.000 maraka poticaja. Isti iznos dobila je i firma Prevent Visoko iako ove godine, u odnosu na 2019. godinu, ima 75 radnika radnika manje. Novca je bilo i za firmu Prevent Goražde. Za očuvanje radnih mjesta dobili su 700 hiljada maraka iako su i oni kao i ostale navedene firme iz grupacije Prevent značajno smanjile broj radnika u odnosu na 2019. godinu.

I prošle godine, osam firmi iz grupacije Prevent dobile su pomoć od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije iako su otpustile značajan broj radnika. Podsjetimo, firme Prevent FAD d.o.o. Jelah Tešanj, Prevent Travnik, Prevent Leather, Prevent Step, Prevent Fabrics, Prevent Components, Prevent Home, Prevent Interior prošle godine dobile su više od 800 hiljada maraka pomoći od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije iako su u odnosu na 2019. godinu imale 617 radnika manje!

Na spisku firmi koje su dobile maksimalne iznose poticaja od 700 hiljada maraka nalazi se i firma Olip – Bosna iz Travnika. Ova firma od 2019. godine do avgusta 2021. godine smanjila je broj zaposlenih za 495 radnika!

Osim firmi koje su znatno smanjile broj zaposlenih radnika tokom pandemije a dobile su maksimalne iznose poticaja, nalaze se i firme koje uopšte nisu negativno poslovale. Neke od njih čak su ostvarile i milionske dobiti.

Firma SSL d.o.o iz Lukavca u 2020. godini ostvarila je dobit od 26,6 miliona maraka što je za 4,7 miliona maraka više u odnosu na 2019. godinu. Za očuvanje radnih mjesta ova firma od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dobila je 700 hiljada maraka poticaja.

Bez obzira što je firma Grafotisak d.o.o. Grude u 2020. godini ostvarila dobit veću od 10,8 miliona maraka da bi očuvali radna mjesta iz federalnog budžeta dobili su 700 hiljada maraka poticaja.

Isti iznos dobila je i firma Berry Superfos Balkan d.o.o. iz Gračanice iako je u 2020. godini imala dobit veću od četiri miliona maraka. Dobit od 1,4 miliona maraka u 2020. godini imala je i firma Eurosjaj iz Konjica. Bez obzira na to od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije ova firma dobila je 700 hiljada maraka poticaja za očuvanje radnih mjesta.